Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puola on pyytänyt Saksan hyväksyntää Leopard-taistelupanssarivaunujen lähettämiselle Ukrainaan, Saksa näytti vihreää valoa jo aiemmin

Puola on pyytänyt Saksan hyväksyntää lähettää Leopard 2 -taistelupanssarivaunujaan Ukrainaan, sanoo Puolan puolustusministeri Mariusz Blaszczak.

Blaszczak sanoo Twitterissä myös vetoavansa Saksaan, että maa liittyisi Ukrainaa Leopard-taistelupanssareilla tukevaan liittoumaan.

Saksa aikoo käsitellä Puolan pyynnön "tarvittavalla kiireellisyydellä", sanoo CNN:lle Saksan hallituksen edustaja. Hän ei kommentoi tarkemmin, kuinka nopealla aikataululla hyväksyntä voitaisiin myöntää.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi eilen maan aikovan hakea saksalaisvalmisteisten tankkien lähettämiselle Saksan hyväksyntää, mutta sanoi Puolan olevan valmis lähettämään tankit myös ilman Saksan lupaa.

Puola on aiemmin puhunut 14 Leopard-tankin antamisesta Ukrainalle.

Saksan ulkoministeri Annalena Baerbocksanoi jo sunnuntaina, että Saksa on valmis antamaan Puolalle luvan tankkien lähettämiseksi.

Monet Euroopan maat ovat olleet halukkaita lähettämään Leopard-vaunujaan Ukrainaan. Saksa voisi ainakin periaatteessa estää muita maita toimittamasta saksalaisvalmisteisia vaunuja Ukrainaan.

Pistorius: Päätös Leopardeista tehdään pian

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius sanoi aiemmin tänään, ettei Leopard-taistelupanssarivaunuista ole uutta kerrottavaa. Saksalta on odotettu päätöstä Leopard-vaunujen lähettämisestä Ukrainaan.

Pistorius sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin kanssa, että päätöstä asiasta valmistellaan ja se tehdään hyvin pian.

Stoltenberg sanoi olevansa varma, että asiaan saadaan ratkaisu pian.

Pistoriuksen mukaan muut liittolaismaat voivat jo kartoittaa omaa Leopard-tilannettaan ja alkaa harjoittaa ukrainalaisjoukkoja niiden käytössä.

– Kannustamme kumppaneitamme, jos he haluavat ja jos heillä on siihen mahdollisuus, aloittamaan koulutukset Leopard-taistelupanssarivaunuilla. Emme estä sitä, Pistorius sanoi.

Stoltenberg ja Pistorius myös korostivat tilaisuudessa sekä Nato-liittolaisten yhtenäisyyttä että Saksan Ukrainalle jo antamaa tukea.

Stoltenbergin mukaan ainoa tie kestävään rauhaan on tehdä Putinille selväksi, että hän ei voita taistelukentällä.

– Siksi meidän on tarjottava raskaampia ja edistyneempiä järjestelmiä, jotta Ukrainan joukot pystyvät torjumaan Venäjän joukot, Stoltenberg sanoi.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.