Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bloomberg: Googlen mainosliiketoimintaa vaaditaan pilkottavaksi

Yhdysvaltojen oikeusministeriö ja kahdeksan osavaltiota ovat nostaneet oikeusjutun verkkojätti Googlea vastaan, kertoi uutistoimisto Bloomberg tiistaina. Ne katsovat, että Googlen mainosteknologialiiketoiminta muodostaa laittoman monopolin digitaalisen mainonnan markkinoilla.

Google hallitsee merkittävää osaa digimainosmarkkinoista Yhdysvalloissa kontrolloiden teknologiaa, jolla mainoksia ostetaan, myydään ja välitetään.

Mainosteknologia on Googlen toiseksi suurin liiketoiminta-alue hakupalveluiden jälkeen. Googlen emoyhtiö Alphabetin liikevaihdosta noin 80 prosenttia tulee mainonnasta.

Yhdysvaltojen viranomaiset ovat jo aiemmin aloittaneet useita oikeudenkäyntejä yhtiötä vastaan, ja se on joutunut myös EU:n kilpailuviranomaisten hampaisiin. Monet mainostilan myyjät ovat syyttäneet Googlea kilpailun vääristämisestä ja monopoliasemansa hyväksikäytöstä.

Google torjuu kaikki syytökset, ja oikeusprosessin odotetaan venyvän useiden vuosien mittaiseksi. Tunnetuin ennakkotapaus suuryhtiön pilkkomisesta Yhdysvalloissa nähtiin vuonna 1982, kun puhelinyhtiö Bell määrättiin hajotettavaksi pienempiin osiin.