Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntorakentaminen hiipui syksyllä – aloitukset vähenivät syys-marraskuussa viidenneksellä vuodentakaisesta

Uusien asuntojen rakentamisen aloitukset vähenivät viime syksynä edelliseen vuoteen verrattuna. Tilastokeskus kertoo, että syys–marraskuussa myönnettiin asuinrakennushankkeille 22 prosenttia vähemmän rakennuslupia kuin vuotta aiemmin. Myös rakennushankkeita aloitettiin noin viidennes vähemmän kuin vastaavaan aikaan toissa vuonna.

Tilastokeskuksen mukaan syys–marraskuun aikana uudisrakentamiseen myönnettiin rakennuslupia yhteensä 7,1 miljoonaa kuutiometriä, mikä oli 35 prosenttia vuodentakaista vähemmän. Rakennuslupia myönnettiin 8 553 asunnolle, joka oli lähes 18 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Muille kuin asuinrakennukselle myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni syys-marraskuussa 40 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilastokeskus kertoo myös, että käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi väheni syys-marraskuussa kuusi prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen kohdalla vähennys oli neljä prosenttia.

Laskusuunta jatkunee tänä vuonna

– Viime vuonna aloitettujen uusien asuntojen rakennusmäärä jää yli kymmenen prosenttia edellisvuotta pienemmäksi ja vastaava yli kymmenen prosentin laskusuunta jatkuu todennäköisesti tänäkin vuonna, sanoo Suomen Hypoteekkiyhdistyksen ekonomisti Juho Keskinen tiedotteessa.

Keskisen mukaan rakennusala kuitenkin tukee taantuvaa taloutta, kun aiemmin aloitetut asuntohankkeet saatetaan maaliin tänä vuonna.

– Valmistuvaan asuntotarjontaan havaittu hiipuminen hiipiikin selvemmin vasta ensi vuoden puolella, jolloin myös asuntojen hinnat voivat kääntyä nousuun, kun kriisiajan patoumia puretaan ja kaupunkikoteja kysytään kiivaammin, Keskinen jatkaa.

Rakentaminen vilkasta Tampereen naapurikunnissa

Keskinen kiinnittää huomiota siihen, että vaikka asuntorakentaminen hiipuu, ei se tapahdu kaikkialla Suomessa.

– Uusien asuntojen aloitukset hiipuvat, mutta korkojen noususta huolimatta rakentaminen on pitänyt pintansa Helsingin, Tampereen ja Turun seutukunnissa. Muun maan osalta aloitukset sen sijaan putosivat voimakkaasti viime vuoden aikana, jolloin itse asiassa liki kolme neljästä uudesta asunnosta aloitettiin jonkin kasvukolmioseutukunnan alueelle, Keskinen sanoo tiedotteessa.

– Työpaikan ja palvelut tarjoavan Tampereen kiivas kasvu näyttäisi säteilevän laajemmalle alueelle poikkeuksellisella tavalla juuri Tampereen seutukunnassa.

Keskinen kuvaa, että rakentaminen on nyt ennennäkemättömän vilkasta Tampereen naapurikunnissa, sillä Kangasalle, Nokialle ja Pirkkalaan nousee rutkasti uusia asuntoja. Turun seudulla asuntoaloitukset taas keskittyvät hänen mukaansa itse Turkuun, joskin historiallisen runsaslukuisella, jopa liki 4 000 uuden asuntoaloituksen vuosivauhdilla.