Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat ja Saksa ilmoittivat toimittavansa taistelupanssarivaunuja Ukrainaan – Saksalta myös muille maille lupa lähettää saksalaisvalmisteisia Leopardeja

Yhdysvallat ja Saksa ilmoittivat keskiviikkona, että ne toimittavat taistelupanssarivaunujaan Ukrainaan. Yhdysvallat teki päätöksen lähettää valmistamiaan Abrams-vaunuja, kun Saksa puolestaan lupasi lähettää valmistamiaan Leopard 2 -vaunuja.

Samalla Saksan hallitus antoi muille maille luvan toimittaa saksalaisvalmisteisia Leopard 2 -vaunuja Ukrainaan.

Saksa ilmoitti keskiviikkona toimittavansa itse Ukrainalle 14 Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunua maan armeijan, Bundeswehrin, varastoista. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi maansa lähettävän Ukrainaan 31 Abrams-taistelupanssarivaunua. Abrams-vaunuja ei oteta armeijan varastoista, joten ne eivät saavu Ukrainaan vielä lähikuukausina.

Ilmoittaessaan toimituksesta Biden painotti, että panssareita ei ole tarkoitettu hyökkäysuhaksi Venäjää vastaan, vaan auttamaan Ukrainaa puolustamaan suvereniteettiaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti keskiviikkona sekä Saksan että Yhdysvaltain päätöksiä. Bidenin puheen jälkimainingeissa Zelenskyi kuvaili panssarivaunuavun olevan tärkeä askel tiellä voittoon.

Saksan hallituksen päätös on muun muassa Panssariprikaatin komentajana toimineen kenraalimajuri (evp.) Pekka Toverin mukaan murtanut eräänlaisen patovallin.

– Nyt ollaan otettu yksi askel eteenpäin Ukrainan tukemisessa. Voidaan hyvinkin ennustaa, että Ukraina saa lisää sitä, mitä se pyytää, Toveri sanoi ennen Bidenin ilmoitusta.

Ukraina peräänkuuluttaa "tankkikoalitiota"

Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andri Jermak peräänkuulutti keskiviikkona seuraavaksi "tankkikoalitiota".

Puola pyysi jo tiistaina Saksalta lupaa lähettää Leopard-vaunujaan Ukrainaan. Norjan puolustusministeri kertoi keskiviikkona, että Norja aikoo lähettää Leopardejaan Saksaan, ja Espanjan puolustusministeri on niin ikään kertonut maansa olevan valmis lähettämään vaunuja Ukrainalle.

Ukrainalainen viranomaislähde arvioi tiistaina, että länsimaat saattaisivat lähettää yhteensä noin sata Leopard 2 -vaunua Ukrainaan Saksan päätöksen jälkeen. Yhdysvaltalaisvaunujen kera puhuttaisiin jo yhteensä 130–150 taistelupanssarivaunusta.

– Kyllä se olisi määrältään merkittävä, kun puhutaan nykyaikaisista länsimaalaisista vaunuista. On myös tärkeää, että Ukrainaan rakennetaan koulutus- ja tukijärjestelmä, jotta se pystyy käyttämään ja ylläpitämään näitä vaunuja, Toveri sanoi.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi keskiviikkona, että Venäjä tuhoaa länsimaiden Ukrainaan lähettämät tankit.

Toveri: Isompia Ukrainan panssarijoukkoja aikaisintaan kesällä

Toverin mukaan kokeneen ja taistelukokemusta saaneen vaunumiehistön kouluttamisessa uuden vaunun käyttöön 6–8 viikkoa on jo runsaasti aikaa ja tiukassa tilanteessa se voitaisiin tehdä nopeamminkin.

Kenttähuoltokoulutus olisi myös nopeaa, mutta enemmän aikaa vaaditaan vaativimpien korjausten koulutukseen ja huoltojärjestelmien luomiseen.

Myös Leopard-vaunujen toimittamisessa ja käyttöönotossa menee oma aikansa.

– Olettaisin, että menee kesään asti, kunnes saadaan isompia panssarijoukkoja uudella kalustolla ukrainalaisten käyttöön.

Tipoittainen vaunujoukkueiden käyttö taisteluissa ei olisi Toverin mukaan kannattavaa, sillä vaunuja ei saataisi evakuoituja ja niitä tuhoutuisi helpommin. Ennemmin Ukrainan kannattaisi pyrkiä luomaan tulevasta panssarikalustosta "pystyviä panssari- tai mekanisoituja prikaateja" kuin heittää niitä yksittäin taisteluihin mahdollisimman nopeasti, Toveri uskoo.

– Ottaisin muutaman kuukauden lisäaikaa, jos taistelutilanne sen sallii. Silloin pystyisi luomaan iskukykyisiä yksiköitä, joita voisi käyttää isompiin operaatioihin.

- - - -

Lähteenä myös uutistoimisto AFP