Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan seuraavana tavoitteena tankkien jälkeen ovat F-16-hävittäjät – "Kaikkia pyytämiämme aseita tarvitsimme jo eilen"

Ukrainan seuraavana tavoitteena taistelupanssarivaunujen saamisen jälkeen on hankkia länsitukijoiltaan moderneja F-16-hävittäjiä, kertoo Ukrainan puolustusministerin neuvonantaja Hill-lehdelle. Asiasta on kertonut myös uutistoimisto Reuters.

Hillille puhunut Juri Sak kertoo olevansa luottavainen siihen, että Ukraina lopulta saa uudenaikaiset hävittäjät, kuten F-16:t, joita se on pyytänyt pitkään.

– Kaikkia pyytämiämme aseita tarvitsimme jo eilen. Teemme kaiken mahdollisen varmistaaksemme, että Ukraina saa neljännen sukupolven hävittäjiä niin pian kuin mahdollista, Sak kertoi.

Yhdysvallat ja Saksa ilmoittivat keskiviikkona, että ne toimittavat taistelupanssarivaunujaan Ukrainaan. Yhdysvallat teki päätöksen lähettää valmistamiaan Abrams-vaunuja, kun Saksa puolestaan lupasi lähettää valmistamiaan Leopard 2 -vaunuja.

Samalla Saksan hallitus antoi muille maille luvan toimittaa Leopard 2 -vaunuja Ukrainaan.

Ukraina ei saanut Puolan MiG:ejä alkuvuodesta

Ukrainan ilmavoimat käyttää parhaillaan neuvostoaikojen peruja olevia MiG-29-hävittäjiä. Nämä olivat kiistakapulana Venäjän laajan hyökkäyksen alussa maaliskuussa.

Tuolloin Yhdysvallat kieltäytyi auttamasta Puolaa, joka olisi halunnut lahjoittaa MiG-hävittäjiään Ukrainalle.

Hillin mukaan Nato-maat väittelevät todennäköisesti jatkossa myös pidemmän kantaman tykistöaseista, joilla Ukraina voisi iskeä syvemmälle Venäjän miehittämille alueille.

Ukrainaa avokätisesti tukeva Yhdysvallat on ollut haluton antamaan Ukrainalle pisimmän kantaman aseitaan, joilla voisi iskeä myös Venäjän puolelle. Länsivaltojen pelkona on ollut, että iskut Venäjälle kasvattaisivat Naton ja Venäjän välisen suoran konfliktin riskiä.