Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopassa väläytetty rypäleaseiden toimittamista Ukrainaan, kertoo AFP:n lähde

Euroopassa on ehdotettu rypäleaseiden toimittamista Ukrainaan. Asiasta kertoo virkamieslähde uutistoimisto AFP:lle.

Lähde puhui AFP:lle sillä ehdolla, että sekä hänen nimensä että edustamansa maa jätettiin kertomatta. Virkamieslähde kertoo maansa hallituksen hyväksyneen asetoimituksen ja hakeneen tarvittavaa vientilupaa Saksalta.

– Ukrainalaiset ovat pyytäneet niitä. Ne ovat legitiimejä aseita. Niiden aiheuttamat sivuvahingot eivät ole enää niin suuria. Ne olivat hyvin suuria vielä 1940- ja 50-luvuilla, mutta nyt ne ovat hallittavissa. Ukrainan on voitettava sota, se tässä on tavoitteena, virkamieslähde kommentoi vieraillessaan Washingtonissa.

Venäjä käyttänyt runsaasti rypäleaseita Ukrainassa

Rypälepommien käyttö ja vienti on kielletty YK:n sopimuksella, johon kaikki Euroopan maat eivät kuitenkaan ole liittyneet.

Sopimuksen ulkopuolella ovat muun muassa Puola, Suomi, Ukraina ja Venäjä, joka on käyttänyt rypälepommeja Ukrainassa runsain mitoin. YK on tuominnut erityisesti rypäleaseiden käytön asutuilla alueilla.

Rypäleaseet ovat räjähteitä, jotka sisältävät useita pienempiä tytäraseita, jotka tyypillisesti leviävät laajalle alueelle. Epätarkkuutensa vuoksi niitä pidetään erityisen vaarallisina siviileille.