Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yritysten vastuullisuus kiinnostaa pääomasijoittajia – "Kyse on myös siitä, mitkä yhtiöt saavat jatkossa rahoitusta"

Kasvurahoitusta etsivien startup- ja kasvuyritysten kannattaa ottaa toimintansa kestävyys tosissaan, sillä kaikki pääomasijoittajat arvioivat sijoituksia tehdessään sijoituskohteidensa vastuullisuutta. Tämä ilmenee Suomen Teollisuussijoituksen (Tesi) selvityksestä.

Vastausten mukaan vastuullisuuden ja kestävyyden huomioiminen näyttää olevan suomalaisten pääomasijoittajien toiminnan peruslähtökohta. Yleisimpiä kestävyystavoitteita ovat kohdeyhtiöiden ESG- ja vaikuttavuusarviot sekä aihealueista henkilöstön hyvinvointi ja monimuotoisuus. Vastanneista pääomasijoittajista runsas 60 prosenttia tekee ESG-vastuullisuusarvioinnin kaikista ensisijoituksista ennen sijoituspäätöstä ja lähes 90 prosenttia ainakin osasta.

Tesi arvioi, että tehtävää on kuitenkin vielä paljon. Selvityksestä ilmenee, että pääomasijoittajista vain vajaa viidennes seuraa kestävyyden kehittymistä kaikissa sijoituksissaan omistuksensa aikana. Lähes 60 prosenttia kuitenkin seuraa sitä ainakin osassa sijoituksia.

Arvioinnin uskotaan lisääntyvän jatkossa

Tesin mukaan suurin osa pääomasijoittajista aikoo vastaisuudessa arvioida yritysten kestävyyttä systemaattisemmin ja kattavammin. Tämä heijastuu käytännössä sijoituskohteiden valintaan ja toisaalta sijoituskohteena olevien yritysten kestävyystavoitteiden tukemiseen.

− Startup- ja kasvuyhtiöillä on oltava valmiuksia huomioida oman liiketoiminnan kestävyysnäkökulmia selvästi aiempaa laajemmin. Kyse on myös siitä, mitkä yhtiöt saavat jatkossa rahoitusta, sanoo Tesin toimitusjohtaja Pia Santavirta tiedotteessa.

Tesin selvitys tehtiin nyt ensimmäistä kertaa. Kyselyyn vastasi 33 suomalaista pääomasijoitusrahastojen hallinnointiyhtiötä, mikä Tesin mukaan kattaa lähes koko markkinan eli noin 90 prosenttia toimijoista.

Selvityksen tavoitteena oli koota kokonaiskuva ja tarjota pääomasijoittajille vertailutietoa kehitystyön tueksi. Lisäksi tulokset palvelevat kasvuyrityksiä ja startupeja.