Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

JSN:ltä langettava päätös Keskisuomalaiselle päätoimittajan kolumnista ja MTV:lle Saksan energiapolitiikkaa koskevasta uutisesta

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut langettavan päätöksen Keskisuomalaiselle päätoimittajan pakinoivasta kolumnista. Neuvoston mielestä kolumni käsitteli kolmea julkisuudesta tunnettua naista tavalla, joka oli halventava ja leimaava.

Päätoimittaja pohti kesäkuussa lehden verkkosivuilla julkaistussa kolumnissaan, voitaisiinko toisen ihmisen pukeutuminen tai vähäpukeisten somekuvien julkaisu tulkita seksuaaliseksi häirinnäksi. Tekstissä käsiteltiin etenkin kolmen julkisuudesta tunnetun naisen omilla Instagram-tileillään julkaisemia juhannuskuvia, joista juttuun oli koostettu kuvitukseksi kollaasi.

JSN:n päätöksen mukaan kirjoituksessa tuotiin naisten sukupuoli esiin asiaankuulumattomasti ja halventavasti, ja näin ollen Keskisuomalainen on rikkonut Journalistin ohjetta 26, jonka mukaan jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava.

Neuvosto kuitenkin totesi, ettei jutun perusteella syntynyt väärää käsitystä siitä, mitä seksuaalisen häirinnän käsitteellä tarkoitetaan, vaan tätä koskevat väittämät oli puettu kysymyksen muotoon.

Päätoimittaja sanoo vastauksessaan, että kolumni ilmestyi lehden Huomioita-palstalla, jossa on kirjoittajan pakinoivia ja kantaa ottavia kirjoituksia. Hän huomautti, että kolumnissa mainitut henkilöt ovat esiintyneet runsaasti julkisuudessa ja heidän sosiaalisen median tilinsä ovat julkisia.

Kolumnissa ei päätoimittajan mukaan väitetty, että kesäinen pukeutuminen olisi seksuaalista häirintää, vaan kysyttiin, voisiko näin olla. Hänen mukaansa kirjoituksessa siis kysyttiin ja pohdittiin, ei väitetty.

Päätoimittajan mukaan kyse oli tyylilajiltaan pakinoivasta kirjoituksesta, jonka tyyliin kuuluu ironia ja satiiri tehokeinoina. Hän myös totesi, että kolumnissa mainitut henkilöt eivät ole pyytäneet lehdeltä oman näkemyksensä julkaisemista esimerkiksi mielipidekirjoituksena.

Kolumnissa pohdittiin käytöstapoja, eikä siinä päätoimittajan mukaan tuotu sukupuolta tai tähän verrattavaa ominaisuutta esille asiaankuulumattomasti tai halventavasti.

Julkisen sanan neuvoston langettava päätös syntyi äänin 6–5. Päätöksen lopussa on eriävä mielipide. Eriävän mielipiteen esittäneiden mielestä kolumni oli näkökulmaltaan ja esitystavaltaan erityisesti siinä nimeltä mainittuja julkisuuden henkilöitä halveksuva ja väheksyvä. Ihmisarvon loukkaamisen kynnys ei kuitenkaan heidän mielestään ylittynyt.

Olennaista asiavirhettä ei korjattu viipymättä

Julkisen sanan neuvosto (JSN) antoi langettavan päätöksen myös MTV:lle, joka uutisoi kesäkuussa verkkosivuillaan Ukrainan sodan vaikutuksista Saksan energiapolitiikkaan. Uutisessa oli neuvoston mielestä olennainen asiavirhe, jota MTV ei korjannut Journalistin ohjeiden edellyttämällä tavalla oikaisupyynnöstä huolimatta.

MTV julkaisi STT:n tekemän uutisen, jossa sanottiin maan palaavan fossiilisten polttoaineiden käyttöön. Tosiasiassa Saksa oli kuitenkin aikeissa korvata fossiilista maakaasua fossiilisella kivihiilellä.

Kantelija huomautti toimitukselle virheestä neljä päivää jutun julkaisun jälkeen kesäkuussa, mutta MTV reagoi asiaan vasta lokakuussa saatuaan tiedon neuvostolle tehdystä kantelusta.

Kantelija oli huomauttanut virheestä MTV:n uutisvinkki-sähköpostiin. Päätoimittajan mukaan sähköposti jäi mahdollisesti epähuomiossa havaitsematta, tai se jäi noteeraamatta, koska korjausta ei ollut tullut myöskään STT:ltä.

Samassa asiassa JSN antoi STT:lle vapauttavan päätöksen.

Kantelija oli pyytänyt virheen oikaisua vain MTV:ltä, ei jutun alun perin tehneeltä STT:ltä. Tieto virheestä tavoitti STT:n vasta MTV:n otettua yhteyttä, minkä jälkeen virhe korjattiin neuvoston mukaan STT:llä nopeasti.

Julkisen sanan neuvosto huomautti päätöksessään, että kuukausien viive jutun julkaisun ja korjauksen välillä on huomattavan pitkä. STT:llä ei kuitenkaan ollut tietoa virheestä aiemmin, ja heti kun tieto tuli, virhe korjattiin viipymättä.

Langettavan päätöksen JSN antoi Nya Ålandille. Neuvoston mukaan lehti ei aidosti pyrkinyt kuulemaan samanaikaisesti kantelijaa, joka joutui jutussa kielteiseen julkisuuteen. Kantelijaa kuultiin jälkeenpäin julkaisemalla hänen oma kannanottonsa ja haastattelu, jossa hän sai kiistää hänestä esitetyt väitteet. Lehti myös julkaisi koko juttusarjan kantelijan kuulemisineen verkkosivuillaan siten, että materiaali oli kaikkien vapaasti luettavissa. Tämä ei JSN:n mukaan kuitenkaan riittänyt korjaamaan samanaikaisen kuulemisen laiminlyöntiä.