Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsalais-egyptiläinen mies suunnittelee polttavansa Tooran ja Raamatun – "Jokseenkin inhottavaa, mutta olen vihainen"

Ruotsissa ruotsalais-egyptiläinen mies suunnittelee polttavansa juutalaisten pyhän kirjan Tooran Israelin suurlähetystön edessä Tukholmassa. Lisäksi hän haluaa polttaa Raamatun Tukholman keskustassa sijaitsevalla Sergelin torilla.

Miehen aikeista kertoi torstaina ruotsalaislehti Dagens Nyheter, jonka mukaan 34-vuotias mies on hakenut poliisilta lupaa kirjojen polttamiselle.

– Pyhien kirjojen polttaminen on jokseenkin inhottavaa, mutta olen vihainen ja teen sen saadakseni aikaan keskustelua, mies kertoo Dagens Nyheterille.

Miehen mukaan häntä oli Tukholman Södermalmin moskeijassa kehotettu olemaan toteuttamatta suunnitelmiaan.

– He sanovat, että se on islamia vastaan, enkä edusta muslimeja, kun poltan Tooran kopion Israelin suurlähetystön edessä, hän sanoo lehdelle.

– Se on okei – edustan itseäni, hän lisää.

Mies haki alkujaan lupaa mielenilmaukseensa tämän viikon lauantaille. Dagens Nyheter haastatteli miestä torstaina, jolloin hän sanoi kuitenkin lykkäävänsä suunnitelmiaan parilla viikolla. Hän kertoi jättävänsä uuden hakemuksen ensi viikolla.

Suomessa ruotsalais-egyptiläisen miehen aikeista on kertonut aiemmin ainakin Yle.

Mies koki Koraanin polttamisen hyökkäyksenä

Miehen aikeet liittyvät viime lauantain tapahtumiin. Tuolloin tanskalais-ruotsalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti muslimien pyhän kirjan Koraanin Turkin Tukholman-suurlähetystön lähellä.

Tapaus jarrutti entisestään Ruotsin ja Suomen Nato-pyrkimyksiä, sillä Turkki ilmoitti tiistaina keskeyttävänsä toistaiseksi kolmenväliset neuvottelut Suomen ja Ruotsin kanssa suututtuaan Ruotsille Paludanin tempauksen ja sen sallimisen vuoksi.

Dagens Nyheterin haastattelema ruotsalais-egyptiläinen mies kertoo olevansa kyllästynyt siihen, että hänen verorahojaan käytetään Paludanin toistuvien koraaninpolttamisten turvaamiseen.

– Se on vain yllytystä vähemmistöä vastaan – muslimeja vastaan, mies sanoi.

Hän kertoo olevansa itse muslimi, joskaan ei kovin uskonnollinen. Koraanin polttamisen hänkin kuitenkin koki hyökkäyksenä.

– Toimintani ei ole suunnattu Ruotsin juutalaisvähemmistöön, hän sanoo ja tarkentaa aikovansa seisoa Israelin suurlähetystön edessä muistuttaakseen siitä, kuinka Israel surmaa palestiinalaisia lapsia.

Rabbi: Vähemmistöjä vastaan yllyttäminen on tarttuvaa

Tukholman, Göteborgin, Malmön ja Luoteis-Skånen juutalaisten seurakuntien yhdistys Juutalainen keskusneuvosto sekä Malmön rabbi Moshe David HaCohen juutalaisten ja muslimien yhteistyöjärjestössä Amanahissa ovat Dagens Nyheterin mukaan ilmaisseet tukensa Ruotsin muslimeille ja tuominneet Paludanin toimet.

Tooran polttamisen suunnittelu on rabbin mukaan aivan yhtä kamalaa.

– Vähemmistöjä vastaan yllyttäminen on tarttuvaa, hän sanoo ruotsalaislehden mukaan.

Rabbi myös painottaa muun muassa antisemitistisen väkivallan usein alkaneen Euroopassa juutalaisten kirjojen polttamisesta.

Paludan uhkaa jatkaa koraaninpolttoa

Paludan on puolestaan uhannut ruotsalaisen Aftonbladetin mukaan jatkavansa Koraanien polttamisia, joskin jatkossa Tanskassa.

– Poltan Koraanin Turkin Kööpenhaminan-suurlähetystön edessä joka perjantai, kunnes Ruotsi otetaan Natoon, hän sanoo Aftonbladetin mukaan.

Paludan on alkujaan tanskalainen, mutta hänellä on ollut viime vuodet myös Ruotsin kansalaisuus.

Kööpenhaminassa Paludan ei ruotsalaislehden mukaan tarvitse poliisilta lupaa, mutta hänen on ilmoitettava asiasta 24 tuntia ennen kuin ryhtyy toimeen. Aftonbladetin mukaan Paludan aikoo tänä perjantaina polttaa kaikkiaan kolme Koraania Kööpenhaminassa. Turkin suurlähetystön lisäksi hän aikoo polttaa kirjat myös moskeijalla ja Venäjän suurlähetystöllä.

Paludanin sanoo myös lehden mukaan, ettei polta enää ikinä elämässään yhtäkään Koraania Turkin suurlähetystön edessä, jos Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan päästää Ruotsin sotilasliitto Natoon.