Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erdogan: Turkki voisi hyväksyä Suomen Natoon ilman Ruotsia

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo, että Turkki voisi hyväksyä Suomen sotilasliitto Natoon ilman Ruotsia. Hän kertoi asiasta televisiossa. Erdogan ei ollut aiemmin puhunut tällaisesta vaihtoehdosta.

– Jos tarpeen, voimme antaa eri vastauksen Suomelle. Ruotsi järkyttyisi, jos antaisimme eri vastauksen Suomelle, Erdogan sanoi.

Turkki on kiistellyt Ruotsin kanssa etenkin Ruotsissa asuvien Turkin kansalaisten luovuttamisesta Turkkiin. Turkissa asuu lukuisia ihmisiä, joilla Turkki väittää olevan yhteyksiä kurdimilitantteihin.

Televisioesiintymisessään Erdogan toisti luovutusvaatimuksensa Ruotsille.

– Jos haluatte ehdottomasti liittyä Natoon, luovutatte meille nämä terroristit, Erdogan jyrisi.

Ulkopoliittisen instituutin Turkkiin erikoistunut vanhempi tutkija Toni Alaranta epäilee Erdoganin haluavan lausunnollaan murtaa Suomen ja Ruotsin yhtenäisyyttä.

– Presidentti Erdogan pelaa koko ajan enemmän ajatuksella siitä, että hän voisi hyväksyä Natoon Suomen, mutta ei Ruotsia. Myöntääkö hän siis nyt, että Suomi on täyttänyt kaiken (Madridissa) luvatun? Miten voimme tietää, ettei tule uusia vaatimuksia ja ehtoja? Hajota ja hallitse? Alaranta pohti tviitissään.

Suomen ja Ruotsin yhtäaikainen Nato-prosessi on ollut viime aikoina koventuvassa vastatuulessa. Turkissa on loukkaannuttu Ruotsissa järjestetyistä mielenosoituksista, erityisesti Koraanin polttamisesta Turkin lähetystön edustalla Tukholmassa.

Turkki on viivytellyt kuukausitolkulla Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien käsittelyä. Sen odotetaan mahdollisesti etenevän asiassa kevään vaalien jälkeen. Vaalit järjestetään toukokuun puolivälissä.

Myös Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että Suomi voisi päästä Natoon Turkin vaalien jälkeen. Haaviston mukaan "tällä hetkellä ei ollut näköpiirissä", että Suomesta tulisi Naton jäsen ennen Ruotsia.

Aiemmin tammikuussa Haaviston tulkittiin Ylen haastattelussa raottaneen ovea ajatukselle, että Suomi voisi edetä jäsenyyteen myös ilman Ruotsia. Haavisto täsmensi myöhemmin lausuntojaan ja vakuutti, että Suomen ja Ruotsin yhtäaikainen Nato-jäsenyys on edelleen tärkeä prioriteetti.

Haaviston mukaan kahdenkeskiset keskusteluvälit Turkin ja sen ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun kanssa ovat normaalit, vaikka Turkki onkin ilmoittanut peruvansa kolmenväliset neuvottelut Suomen ja Ruotsin kanssa toistaiseksi. Neuvottelujen oli tarkoitus jatkua helmikuussa.

Myös Yhdysvallat on tiettävästi neuvotellut Turkin kanssa, jotta se nopeuttaisi Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten käsittelyä.

Turkki on Unkarin lisäksi ainoa Nato-maa, joka ei ole vahvistanut Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiä sotilasliitossa. Unkari on lupaillut hyväksyvänsä hakemukset helmikuussa.