Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntien työvoiman saatavuus on heikentynyt entisestään, erityisesti pulaa on sosiaali- ja terveysalan ammattilaisista

Yli 70 prosenttia poliittisista päättäjistä arvioi, että omassa kunnassa ei ole ollut saatavissa avoimiin vakansseihin riittävästi osaavia työntekijöitä. Asia käy ilmi Kevan teettämästä kuntapäättäjäbarometrista.

Kuntapäättäjien arvio työvoiman saatavuudesta on merkittävästi heikentynyt vuodesta 2021, jolloin 65 prosenttia vastaajista kertoi haasteista löytää osaavia työntekijöitä.

Barometrin vastaajien mukaan pulaa on erityisesti sosiaali- ja terveysalan sekä sivistystoimialan ammattilaisista.

Erityisesti Kanta-Hämeessä ja Uudellamaalla on ollut haasteita avointen vakanssien täyttämisessä.

Työvoiman saatavuushaasteet ovat kasvaneet etenkin pienissä, 10 000–49 000 asukkaan ja keskisuurissa, 50 000–100 000 asukkaan kunnissa.

Kuntapäättäjäbarometrin mukaan kunnissa on panostettu työntekijöiden houkuttelemiseen palkalla. Erityisesti Lapissa ja Varsinais-Suomessa on houkuteltu työntekijöitä paremmalla palkalla.

Kuntapäättäjien näkemyksiä työvoiman saatavuudesta on kyselty kolmena vuotena peräkkäin. Kevan johtavan asiantuntijan Ismo Kainulaisen mukaan nyt tulokset ovat jo äärimmäisen hälyttäviä. Kaikki merkit näyttävät hänen mukaansa siltä, että osaajapula kuntasektorilla on tullut jäädäkseen.

– Tätä osaltaan pitää yllä nyt se, että suuret ikäluokat ovat runsain määrin nyt joko jääneet tai jäämässä eläkkeelle, Kainulainen sanoo Kevan tiedotteessa.

Henkilöstön hyvinvoinnista keskusteltu kunnissa

Poliittisista päättäjistä yli 80 prosenttia katsoo, että kuntahenkilöstön hyvinvoinnista on käyty omassa kunnassa poliittista keskustelua. Kainuussa, Kymenlaaksossa ja Pohjois-Karjalassa seurataan ahkerasti kuntahenkilöstön työkykyä ja työhyvinvointia.

Keskustelun lisäksi kaksi kolmesta vastaajasta kertoo, että työhyvinvointiin ja työkykyyn panostamisesta on tehty strateginen valinta omassa kunnassa.

– On pelkästään positiivinen asia, että kuntien työntekijöiden työhyvinvointi on noussut mukaan myös kuntien poliittiseen keskusteluun. Erityisen positiivisena pidän sitä, että lähes kaksi kolmesta vastaajasta kertoo omassa kunnassa tehdyn strateginen valinta työhyvinvointiin ja työkykyyn panostamisesta, Kainulainen sanoo tiedotteessa.

Tutkimuksen toteutti Kevan toimeksiannosta Pohjoisranta BCW. Kysely tehtiin verkkokyselynä loka–marraskuun aikana. Vastauksia saatiin yhteensä yli 1 100. Tutkimuksen vastausprosentti oli 11,3 prosenttia.