Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perinteiset öljytuotteet toivat Nesteelle roiman tulosparannuksen – osake ampaisi nousuun

Polttoainejalostaja Nesteen tulos kasvoi tuntuvasti vuoden viimeisellä neljänneksellä. Vertailukelpoinen käyttökate kohosi loka-joulukuussa 894 miljoonaan euroon, kun se toissa vuonna vastaavaan aikaan oli 591 miljoonaa euroa.

Tulosjulkistuksen jälkeen Nesteen osake lähti keskiviikkona voimakkaaseen nousuun Helsingin pörssissä. Aamupäivällä osake oli vahvistunut noin kahdeksan prosenttia.

Nesteen tulosparannuksen taustalla oli Öljytuotteet-segmentti, jonka vertailukelpoinen käyttökate lähes kolminkertaistui vuoden takaisesta ja oli 450 miljoonaa euroa. Kasvu johtui pääosin jalostusmarginaalien paranemisesta.

Nesteen mukaan öljytuotteissa kokonaisjalostusmarginaali pysyi loppuvuonna vahvana ja oli 23,5 dollaria barrelilta. Vuotta aiemmin kokonaisjalostusmarginaali oli 10 dollaria barrelilta.

Uusiutuvat tuotteet -segmentin vertailukelpoinen käyttökate oli loppuvuonna 415 miljoonaa euroa eli suunnilleen vertailukauden tasolla. Nesteen mukaan uusiutuvien tuotteiden tulos oli "osoitus erittäin hyvästä myynnin suorituskyvystä tiukoilla raaka-ainemarkkinoilla".

Käyttökate kuvaa yrityksen tulosta ennen rahoituseriä, veroja, poistoja ja arvonalentumisia.

Öljytuotteet alkoivat tehdä kovaa tulosta

Venäjän aloittamalla hyökkäyssodalla Ukrainassa oli Nesteen mukaan merkittävä vaikutus kansainvälisiin energiamarkkinoihin viime vuonna.

Energiakriisin seurauksena Nesteen öljytuotteiden tulos kasvoi huimasti. Öljytuotteet kerryttivät koko vuoden aikana vertailukelpoista käyttökatetta 1 654 miljoonaa euroa, kun toissa vuonna vastaava luku oli 353 miljoonaa euroa.

– Keskeiset tuotemarginaalit paranivat merkittävästi vuoden aikana, sanoo Nesteen toimitusjohtaja Matti Lehmus tiedotteessa.

Aiempina vuosina leijonanosan Nesteen tuloksesta ovat tuoneet uusiutuvat tuotteet, ja öljytuotteiden rooli on ollut tuloksen kannalta selvästi pienempi. Viime vuonna Nesteen liiketoiminnassa tapahtuikin iso muutos, kun perinteiset öljytuotteet alkoivat tuottaa yhtiölle kovaa tulosta.

Uusiutuvien tuotteiden vertailukelpoinen käyttökate koko vuodelta oli 1 762 miljoonaa euroa. Kasvua toissa vuodesta oli noin 300 miljoonaa euroa.

– Uusiutuvan dieselin kysyntä säilyi vahvana, mutta raaka-ainemarkkinat kiristyivät edelleen vuonna 2022, Lehmus sanoo.

Marginaalien ennustaminen vaikeaa

Nesteen mukaan näkyvyys maailmantaloudessa on edelleen heikko korkean inflaation, alentuneiden kasvuodotusten ja jatkuvan geopoliittisen epävarmuuden takia.

– Odotamme suuren epävakauden jatkuvan öljytuotteiden ja uusiutuvien raaka-aineiden markkinoilla, mikä tekee marginaalien ennustamisesta sekä öljytuotteissa että uusiutuvissa tuotteissa haastavaa, yhtiö kertoo osavuosikatsauksessa.

Uusiutuvien tuotteiden alkuvuoteen vaikuttaa Rotterdamin jalostamon prosessiyksikön kuukauden pituinen seisokki, joka johtuu joulukuun lopulla tapahtuneesta tulipalosta. Öljytuotteissa Neste odottaa kokonaisjalostusmarginaalin laskevan ensimmäisellä vuosineljänneksellä jonkin verran viime vuoden loppuun verrattuna.

Nesteen mukaan Singaporen jalostamon laajennus etenee aikataulussa, ja laajennuksen on määrä käynnistyä maaliskuun loppuun mennessä. Singaporen jalostamon laajennuksella yhtiö kasvattaa uusiutuvien tuotteiden tuotantokapasiteettia. Neste on jo aiemmin päättänyt investoida myös Rotterdamin jalostamonsa laajentamiseen.

Suomessa Nesteellä on jalostamo Porvoon Kilpilahdessa. Naantalissa yhtiön jalostustoiminta päättyi vuonna 2021.

Nesteen hallitus esittää osingon enimmäismääräksi 1,52 euroa osakkeelta. Tämä koostuisi 1,02 euron varsinaisesta osingosta, 0,25 euron ylimääräisestä osingosta sekä harkinnanvaraisesta toisesta 0,25 euron ylimääräisestä osingosta.

Viime vuonna Neste jakoi omistajille osinkoa 0,82 euroa osakkeelta.