Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verkkokauppa.comin tulos jäi vaisuksi – inflaation kurittamat kuluttajat jättivät loppuvuonna televisiot ja muun kalliin elektroniikan ostamatta

Verkkokauppa.com teki loppuvuonna heikon tuloksen, kun inflaatio ja korkojen nousu söivät kuluttajien ostovoimaa.

Yhtiön liikevaihto putosi loka-joulukuussa kahdeksan prosenttia vuodentakaisesta 154,9 miljoonaan euroon. Vertailukelpoinen liikevoitto jäi 0,8 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 5,3 miljoonaa.

Toimitusjohtaja Panu Porkan mukaan viime vuoden markkinaympäristö oli poikkeuksellisen haasteellinen, kun Ukrainan sota johti syvenevään taloudelliseen epävarmuuteen. Kuluttajien luottamus ja ostovoima laskivat, mikä siirsi harkinnanvaraista kuluttamista.

– Ostoaikomukset erityisesti suurempien hankintojen, kuten televisioiden ja muun kodin elektroniikan osalta laskivat voimakkaasti varsinkin vuoden viimeisellä neljänneksellä, Porkka sanoi tiedotteessa.

Loppuvuoden sesongin aikana asiakasaktiivisuus oli Porkan mukaan kohtalaisella tasolla, mutta kysyntä kohdistui aiempaa selvemmin edullisempiin tuotteisiin ja tarjouksiin.

Osinkoa ei jaeta

Verkkokauppa.com antoi jo tammikuun puolivälissä tulosvaroituksen ja aloitti muutosneuvottelut, joiden piirissä on koko yhtiön 770 ihmisen henkilöstö. Mahdolliset irtisanomiset, osa-aikaistukset sekä olennaiset muutokset työsopimuksiin koskevat enintään 110:tä henkilöä. Samassa yhteydessä yhtiö teki varastoonsa 1,6 miljoonan euron alaskirjauksen ja ilmoitti tehostavansa valikoimaansa.

Alkaneena vuonna Verkkokauppa.com odottaa yhtiön liikevaihdon laskevan, mutta liikevoiton kasvavan. Talouden epävarmuus on yhä suurta, ja kuluttajaliiketoiminnan arvioidaan jatkuvan haastavana.

Yhtiön päätavoitteet vuonna 2023 ovat operatiivisen tehokkuuden ja kilpailukyvyn parantaminen. Muutosneuvotteluilla tavoitellaan kuuden miljoonan euron säästöjä henkilöstökustannuksiin.

– Keskittymällä ydinliiketoimintaan ja sen kannattavuuteen varmistamme yhtiön menestyksen tulevaisuudessa ja että hyödynnämme täysin kaupan online-siirtymän, Porkka sanoi.

Verkkokauppa.com kertoo poikkeavansa osinkopolitiikastaan heikon tuloksen takia. Yhtiön osinkopolitiikkana on ollut maksaa neljännesvuosittain kasvavaa osinkoa, mutta vuoden 2022 voitosta ei jaeta osinkoa lainkaan.