Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomesta telttoja ja kamiinoita Turkkiin, apulähetys Syyriaan valmisteilla – maanjäristys ja jälkijäristykset ovat vaatineet yli 25 000 kuolonuhria

Suomi on lähettänyt maanjäristyksestä kärsineeseen Turkkiin materiaaliapuna lämmitettäviä telttoja ja kamiinoita noin 3 000 henkilölle, kertoo sisäministeriö. Myös Syyriaan pyritään lähettämään apua nopealla aikataululla.

Ensimmäinen avustuserä on ministeriön mukaan saapunut tänään Turkkiin. Sen materiaalit hankittiin Puolustusvoimilta.

Suomi lähetti jo alkuviikosta Turkkiin asiantuntija-apua pelastustöihin.

Turkkia ja Syyriaa ravistellut maanjäristys ja jälkijäristykset ovat vaatineet jo yli 25 000 uhria. Viranomaisten ja terveydenhoitoalan toimijoiden mukaan Turkissa on kuollut lähes 22 000 ja Syyriassa liki 3 600 ihmistä.

Pelkästään Syyriassa jopa 5,3 miljoonan ihmisen arvioidaan joutuneen kodittomiksi.

Talviolosuhteet pahentavat kärsimystä, ja YK varoitti, että vähintään 870 000 ihmisen arvioidaan tarvitsevan kiireellisesti lämpimiä aterioita. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kehotti turvallisuusneuvostoa antamaan luvan uusien rajat ylittävien humanitaaristen avustuspisteiden avaamiseen Turkin ja Syyrian välille. Neuvosto kokoontuu keskustelemaan Syyrian tilanteesta mahdollisesti ensi viikon alussa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus saapui lauantaina järistysalueelle Syyrian Aleppoon mukanaan erä lääkintäapua, kertoivat tiedotusvälineet.

Raunioista löydetty vielä eloonjääneitä

Pelastustyöntekijät ovat jatkaneet ihmisten etsintöjä luhistuneiden rakennusten alta, vaikka järistyksestä on kulunut jo päiviä. Ihmeiden aika ei vielä lauantainakaan ollut ohi: järistyksen keskipisteessä Kahramanmarasin kaupungissa raunioista saatiin pelastettua 70-vuotias nainen, ja uutistoimisto Anadolun mukaan Antakyassa kahden kuukauden ikäinen vauva löytyi elävänä 128 tuntia järistyksen jälkeen.

Turkkilaismedian mukaan viisi päivää järistyksen jälkeen on pelastettu ainakin kaksivuotias tyttö, kuudennella kuulla raskaana oleva nainen sekä neljävuotias lapsi ja tämän isä.

Kahramanmarasissa itäisessä Turkissa miljoonien ihmisten elämät luhistuivat maanantaina. Syrjäisellä alueella monet ihmiset olivat jo valmiiksi sodan alueelle tuomia siirtolaisia.

Vihaiset ihmiset ovat syyttäneet Turkin hallitusta kriisin huonosta hoitamisesta.

– Ihmiset, jotka eivät kuolleet maanjäristyksessä, jätettiin kuolemaan kylmään, sanoi Hakan Tanriverdi Adiyaman maakunnassa.

Useita kiinniottoja tehty

Turkkilaismediat uutisoivat lauantaina, että poliisi on ottanut kiinni 12 ihmistä Gaziantepissa ja Sanliurfassa sortuneiden rakennusten vuoksi. Uutistoimisto DHA:n mukaan kiinni otettujen joukossa on esimerkiksi urakoitsijoita.

Mediatietojen mukaan lisää kiinniottoja on luvassa, sillä Diyarbakirissa on annettu kolmisenkymmentä pidätysmääräystä.

Syyttäjät ovat aloittaneet lukuisia tutkintoja maanjäristyksen tuhoalueilla. Turkin oikeusministeriö on määrännyt syyttäjiä kymmenessä maakunnassa perustamaan maanjäristykseen liittyviä rikoksia tutkivia ryhmiä.

Perjantaina poliisi otti kiinni Hatayn maakunnassa sijaitsevan luksuskerrostalon urakoitsijan. Urakoitsija otettiin kiinni Istanbulin lentokentällä. Hänen kerrottiin yrittäneen paeta maasta.

Lisäksi uutistoimisto Anadolu kertoi lauantaina, että lähes 50 ihmistä on pidätetty ryöstelystä tai huijauksesta. Uutistoimiston mukaan epäiltyjä on otettu kiinni kahdeksassa maakunnassa.

Anadolun mukaan suurin osa epäillyistä on otettu kiinni ryöstelystä Hatayn maakunnassa. Muutamia ihmisiä on pidätetty uhrin huijaamisesta puhelimitse.

Presidentti Recep Tayyip Erdogan julisti kymmeneen kaakkoisosan maakuntaan poikkeustilan kolmeksi kuukaudeksi järistystuhojen vuoksi. Poikkeustilan tuomien oikeuksien myötä syyttäjät voivat pitää ryöstelystä epäiltyjä kiinni otettuina kolme ylimääräistä päivää aiemmin sallittujen neljän päivän lisäksi.

Erdogan vakuutti aiemmin lauantaina, että Turkki suhtautuu ryöstelyyn ja kidnappauksiin syyllistyneisiin ankarasti.

Yhteenottoja kriisialueella?

Itävallan armeija ilmoitti lauantaina, että se on keskeyttänyt pelastusoperaationsa maanjäristyksen runtelemassa Turkissa. Itävallan armeijan tiedottaja kertoi syyksi pahenevan turvallisuustilanteen.

Tiedottajan mukaan "ryhmien välillä" on ollut yhteenottoja, mutta hän ei kertonut yksityiskohtia uutistoimisto AFP:lle.

Vastaavan päätöksen ovat tehneet myös Saksan pelastuspalvelu ja saksalainen avustusjärjestö, jonka edustajan mukaan Hatayn maakunnan yhteenotoissa on käytetty tuliaseita.

Itävallan mukaan sen joukkojen katastrofiapuyksikön 82 sotilasta on suojassa eteläisessä Hatayssa. Tiedottaja on kertonut sotilaiden odottavan ohjeita perusleirillä muiden kansainvälisten järjestöjen kanssa.

Itävallan yksikkö oli saapunut Hatayhin tiistaina mukanaan 45 tonnia varusteita. He ovat pystyneet pelastamaan yhdeksän ihmistä raunioista.

Yksikön paluun ajankohta Itävaltaan oli lauantaina avoinna.

Saksa myöntää kolmen kuukauden viisumeita Saksassa asuvien sukulaisille

Saksan sisäministeriö kertoi lauantaina alkavansa myöntää kolmen kuukauden viisumeita turkkilaisille ja syyrialaisille maanjäristyksen uhreille, jos heillä on Saksassa sukulaisia.

Sisäministeri Nancy Faeser kertoo Bild-lehdelle, että kyse on hätäavusta, jolla halutaan säästää Saksassa asuvat turkkilais- ja syyrialaisperheet byrokratialta, jos he haluavat tuoda lähisukulaisensa katastrofialueelta Saksaan.

Hanke on sisä- ja ulkoministeriön yhteinen. Uhreille tarjotaan myös suojaa ja terveydenhoitoa.

Saksassa asuu noin 2,9 miljoonaa turkkilaistaustaista, joista yli puolella on Turkin kansalaisuus. Syyrialaisia arvellaan olevan noin 924 000.

Turkin ja Armenian välinen raja avattiin ensi kertaa 35 vuoteen

Turkin ja Armenian välinen raja on avattu ensi kertaa 35 vuoteen. Rajanylityspiste avattiin Alicanissa lauantaina humanitaarisen avun tuomiseksi Turkkiin.

Rajan yli saapui Armeniasta viisi kuorma-autoa, joissa oli avustustarvikkeita, kuten ruokaa, ilmoitti tviitissä Turkin erityislähettiläs Serdar Kilic.

Turkin ja Armenian välit ovat olleet kireät pitkään. Ainakin miljoonan armenialaisen katsotaan joutuneen kansanmurhan uhreiksi osmanien imperiumissa ensimmäisen maailmansodan aikana. Imperiumin raunioille syntyi 1920-luvun alussa nykyinen Turkin valtio.