Yli 250 000 ihmistä osoitti sunnuntaina mieltään Espanjassa Madridissa tukeakseen pääkaupunkiseudun horjuvaa terveydenhuoltoa. Julkinen terveydenhuolto kärsii henkilöstövajeesta ja laitepulasta, ja mielenosoittajat vaativat aluehallinnolta lisää resursseja julkiseen järjestelmään.
Madridin alueen perusterveydenhuolto on ollut jo vuosia paineen alla resurssipulan vuoksi, ja aluehallintoa on syytetty yksityisen terveydenhuollon suosimisesta. Ihmiset turvautuvat enenevässä määrin päivystykseen, mikä rasittaa ensiapuosastoja.
Mielenosoittajien joukossa oli hoitoalan työntekijöitä. Banderolleissa julistettiin, että terveys ei ole myytävänä.
Järjestäjien mukaan osallistujia oli lähes miljoona, mutta viranomaisten mukaan osanottajamäärä oli neljännesmiljoona.
Madridissa asuva Ana Santamaria sanoi uutistoimisto AFP:lle, että Espanjan julkinen terveydenhuolto oli ennen erittäin hyvä.
– Viime vuosina se on todella huonontunut, erityisesti pandemian alkamisen jälkeen.
"Tilanne on dramaattinen"
Santamarian ystävä Susana Bardillo kertoi AFP:lle, että jos haluaa ajan terveydenhuoltoon, edessä on viikkojen odotus. Siksi ihmiset menevät päivystykseen.
– Ammattilaisia kohdellaan huonosti ja potilaita kohdellaan huonosti, Bardillo kuvaili.
Madridin asukkaita edustavat ryhmät ovat järjestäneet kolmen viime kuukauden aikana nyt yhteensä kolme vastaavaa mielenosoitusta. Ensimmäinen järjestettiin marraskuussa ja toinen tammikuussa.
Jotkut perusterveydenhuollon lääkärit ovat lakkoilleet satunnaisesti marraskuun jälkeen, kun Madridin lääkäreiden ammattiliitto on vaatinut parannuksia työoloihin ja palkankorotuksia.
Hoitaja Maite Lopez sanoi mielenosoituksessa AFP:lle, etteivät jonot tyhjene koskaan.
– Tilanne on dramaattinen. Emme voi huolehtia potilaista kunnolla.
Madridin itsehallintoalueen johtaja Isabel Diaz Ayuso on toistuvasti sanonut mielenosoitusten taustalla olevan poliittisia intressejä.