Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolmelle vaaditaan ehdollista vankeutta yhteensä yli tuhannen nuuskakilon salakuljettamisesta – nuuskaa kuljetettiin syyttäjän mukaan muun muassa moottorikelkalla

Syyttäjä vaatii Lapin käräjäoikeudessa kolmelle ihmiselle ehdollista vankeusrangaistusta nuuskan salakuljetuksesta. Syyttäjän mukaan syytetyt toivat vuosina 2019–2020 Ruotsista Suomeen yli 1 500 kiloa nuuskaa.

Epäilty salakuljetus tapahtui 14:llä eri kerralla autolla, moottorikelkalla ja moottoriveneellä. Syyttäjän mukaan osa salakuljetuskerroista toteutettiin tuntemattomiksi jääneiden henkilöiden toimeksiannosta.

Syyttäjän mukaan toiminnassa vältettiin veroja lähes 590 000 euron edestä, mistä syystä heille vaaditaan rangaistusta myös törkeästä veropetoksesta. Syyttäjä vaatii kaikille syytetyille alle kahden vuoden ehdollista vankeusrangaistusta.

Syytetyt kiistävät osan syytteistä, mutta myös myöntävät syytteessä kuvattuja tapahtumia osittain.

Syytetty sanoo, ettei tiennyt, mitä otti jätesäkeissä autonsa kyytiin

Yksi syytetyistä myöntää olleensa järjestämässä nuuskan ostamista ja kuljettamista Ruotsista Suomeen. Hän kuitenkin kiistää syyllistyneensä asiassa rikokseen.

– Hän myöntää, että hänen autoonsa on lastattu nuuskaa jätesäkeissä, mutta siinä vaiheessa päämieheni ei vielä ole tiennyt jätesakkien sisältöä; hän on ennen lastausta ainoastaan kysymällä varmistanut, ettei säkeissä ole huumausaineita, syytetyn kirjallisessa vastauksessa sanotaan yhden syytekohdan osalta.

Syytetty sanoo, että noin puoli tuntia lastaamisen jälkeen hän tarkasti jätesäkkien sisällön ja todettuaan sen nuuskaksi, nosti säkit auton lavalta maahan.

Toinen syytetyistä sanoo olleensa nuuskan maahantuonnissa vain kuriirin roolissa.

– Varsinaisia tekijöitä, nuuskan ostajia ja hyödyn saajia ovat olleet muut henkilöt. (Syytetty) ei ole ostanut tai myynyt nuuskaa, eikä hän ole saanut myynnistä tuloja. (Hänelle) on ainoastaan maksettu varsin vähäisinä pidettäviä rahakorvauksia kuriirin tehtävistä, kirjallisessa vastauksessa sanotaan.

Kolmas syytetty kiistää liittyneensä mitenkään valtaosaan salakuljetusreissuista, mutta myöntää viimeisen. Hän sanoo toimineensa pääsääntöisesti yksin.