Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | WWF: Isot suomalaisyritykset eivät täysin ymmärrä luontovaikutuksiaan, ulkoasiainvaliokunta antanee Nato-mietintönsä, AKT:n lakot ja työriitojen sovittelu jatkuvat

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

WWF: Isot suomalaisyritykset eivät täysin ymmärrä luontovaikutuksiaan

Suomen suurimmilta yrityksiltä puuttuu ymmärrystä omien luontovaikutustensa suuruudesta, ympäristöjärjestö WWF Suomi sanoo. Näkemys perustuu järjestön julkaisemaan raporttiin, jota varten tehtyyn kyselyyn vastasi Suomen sadasta suurimmasta yrityksestä 48.

Noin puolet kyselyyn vastanneista yrityksistä arvioi, ettei niiden toiminnalla ole lainkaan tai juurikaan vaikutusta luonnon monimuotoisuuteen Suomessa. Noin kolmannes uskoi, että niillä on vain vähän tai ei ollenkaan vaikutusta luonnon köyhtymiseen maailmanlaajuisesti.

WWF:n mukaan isoilla suomalaisilla yrityksillä on kuitenkin merkittäviä vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen paikallisesti ja maailmanlaajuisesti.

Keskeinen joukko suomalaisia keskustelee Saksassa Euroopan järkkyneestä turvallisuudesta

Presidentti Sauli Niinistö ja joukko ulko- ja turvallisuuspolitiikan kannalta keskeisiä suomalaisministereitä keskustelee viikonloppuna Saksassa eri kokoonpanoin Venäjän hyökkäyssodan järkyttämästä Euroopan turvallisuudesta.

Tapaamispaikkana on kylmän sodan aikana kehitetty Münchenin turvallisuuskonferenssi, jossa kokoontuu vuosittain mittava joukko poliitikkoja, sotilaita ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijoita. Suomalaisista ministereistä paikalla on määrä olla ainakin pääministeri Sanna Marin (sd.), ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) sekä eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.).

Konferenssi alkaa tänään ja jatkuu sunnuntaihin.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta antanee tänään Nato-mietintönsä

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta antanee tänään mietintönsä Suomen Nato-jäsenyyttä koskevasta hallituksen esityksestä. Jos Nato-mietintö valmistuu, valiokunta pitää siitä tiedotustilaisuuden puolenpäivän aikaan.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) kertoi viime viikolla, että valiokunnassa on yhteinen näkemys siitä, miten Suomen Nato-lainsäädännön aikataulun kanssa toimitaan.

Valtaosa eduskuntapuolueista on ollut sitä mieltä, että Suomen kansalliset Nato-prosessit tulisi nuijia eduskunnassa läpi ennen vaalikauden loppua.

Ajokeli muuttumassa osassa maata huonoksi illalla - poliisilla tehovalvontaa alkavien talvilomien liikenteessä

Ajokelin odotetaan muuttuvan huonoksi osassa maata tänään illalla, kun lännen suunnasta saapuu sateita matalapaineen kyytiminä. Lumen lisäksi sateita voi tulla osin räntänä ja vetenä. Huonoa ajokeliä odotetaan lounaiseen ja itäiseen Suomeen.

Navakan tuulen odotetaan haittaavan osaltaan liikennesäätä niin maalla kuin merelläkin.

Poliisi valvoo liikennettä tehostetusti maanteillä viikonloppuna sekä lähiviikkoina, kun suomalaiset matkustavat talvilomille. Ensimmäisenä lomat alkavat eteläsuomalaisilla, joista osa saattaa lähteä lomamatkalle jo tänään.

AKT:n lakot ja työriitojen sovittelu jatkuvat tänään

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara ja sovittelija Leo Suomaa jatkavat tänään sovittelua Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n kanssa. Soviteltavana on tänään ahtausalan työriita, joka on suureksi osaksi pysäyttänyt tavaraliikenteen satamissa.

Sovittelu jatkuu myös kuorma-autoalan, terminaalitoiminnan ja säiliöauto- ja öljytuotealan työriidassa.

AKT:n lakot satamissa ja kuljetusalalla alkoivat keskiviikkona sen jälkeen kun liitto hylkäsi sovintoehdotuksen. Ahtausalan lakolle ei ole ilmoitettu takarajaa, joten se jatkuu kunnes sopu syntyy.

Turkkia ja Syyriaa riepotellut maanjäristys edellisen sadan vuoden kymmenenneksi tappavin - lähes 42 000 saanut surmansa

Turkissa ja Syyriassa mittavia tuhoja tehnyt maanjäristys on edellisen sadan vuoden kymmenenneksi tappavin järistys, listaa uutistoimisto AFP. Maanjäristyksen kuolonuhrien määrä on noussut viranomaisten ja lääkintähenkilöstön mukaan jo lähes 42 000:een. Turkissa kerrotaan kuolleen yli 38 000 ja Syyriassa liki 3 700 ihmistä.

Monilla medioilla kuolonuhrien määrän on ilmoitettu jo olleen yli viranomaislukujen pohjaltakin nyt ylittyneen 40 000:n kuoleman rajapyykin. YK on raportoinut Syyrian kuolonuhrien määrän AFP:n lukua korkeammaksi, mikä tuo vaihtelevuutta esitettyihin kokonaisarvioihin.

Viime viikon maanantaina iskenyt maanjäristys oli voimakkuudeltaan 7,8. (Lähde: AFP)

Zelenskyi BBC:lle: Ukraina ei aio neuvotella alueluovutuksista Venäjän kanssa

Ukraina ei suostu neuvottelemaan alueluovutuksista hyökkääjävaltio Venäjän kanssa, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Zelenskyin mukaan alueluovutuksiin suostuminen mahdollisissa rauhanneuvotteluissa tietäisi sitä, että Venäjä palaisi myöhemmin vaatiakseen lisää. Rauha voidaan hänen mukaansa saavuttaa vain jatkamalla Ukrainan sotilaallista tukemista.

Venäjän laajan hyökkäyksen alkamisesta tulee ensi viikolla kuluneeksi vuosi. Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.

Presidentti Joe Bidenille tehtiin terveystarkastus, todettiin yhä virkakelpoiseksi

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenille on tehty vuotuinen perinpohjainen terveystarkastus, jossa Yhdysvaltain historian vanhin istuva presidentti todettiin edelleen virkakelpoiseksi.

Presidentin lääkärin mukaan terveystarkastuksessa todettiin joitakin suhteellisen vähäpätöisiä terveysongelmia, mutta vakavia fyysisiä tai neurologisia ongelmia Bidenilla ei ole.

80-vuotias demokraattipresidentti on joutunut virassaan kuuntelemaan jupinaa korkeasta iästään sekä republikaanien että omiensa leiristä. Aihe on tapetilla keskusteluissa siitä, hakeeko Biden jatkokautta vuoden 2024 presidentinvaaleissa. (Lähde: AFP)

Tesla joutuu korjaamaan päivityksellä yli 360 000 autoa onnettomuusriskin vuoksi

Sähköautovalmistaja Tesla joutuu korjaamaan etäpäivityksen kautta runsaat 360 000 autoa kuljettajan avustinjärjestelmiin liittyvien ongelmien ja niiden aiheuttaman onnettomuusriskin vuoksi.

Asiasta kertovat Yhdysvaltain viranomaiset uutistoimisto AFP:n näkemässä asiakirjassa. Yhtiön velvoitetta kutsutaan takaisinvedoksi, mutta Teslan mukaan ongelman ratkaisuun riittää ohjelmistopäivitys.

Asia koskee Teslan Model S-, X-, 3- ja Y-malleja vuosilta 2016–2023. Mallit on varustettu täysin itseohjautuvaksi beetaversioksi kutsutulla avustinjärjestelmällä. (Lähde: AFP)

Florida voitti vieraissa Washingtonin 6-3 - Barkov ja Lundell maalinteossa

Jääkiekon NHL:ssä Florida Panthers on ottanut 6–3-vierailuvoiton Washington Capitalsista. Ottelussa Floridan suomalaiskapteeni Aleksander Barkov teki toisen erän lopulla joukkueensa neljännen maalin.

Tätä ennen suomalaiset joukkuetoverit Eetu Luostarinen ja Anton Lundell kirjasivat kumpainenkin syöttöpisteen. Luostarinen syötti Gustav Forslingin laukoman ottelun avausmaalin, ja Lundell oli toisessa erässä rakentamassa Colin Whiten tekemää Floridan kolmatta maalia.

Kolmannen erän lopulla Lundell teki tyhjään verkkoon Floridan viidennen maalin ja syötti lisäksi Sam Reinhartin maalin, joka jäi ottelun viimeiseksi.

Bayer Leverkusen kärsi 2-3-tappion Hradeckyn oman maalin mitalla

Jalkapallon Eurooppa-liigassa Bayer Leverkusen on kärsinyt Monacolle kiusallisen 2–3-tappion, joka olisi voinut jäädä tasapeliksi ilman joukkueen suomalaiskapteeni Lukas Hradeckylle kirjattua omaa maalia ensimmäisellä puoliajalla.

Oma maali syntyi, kun maalia vartioinut Hradecky otti puolustajan syötön vastaan ja kuljetti sitä kohti omaa maalia. Monacon hyökkääjä Breel Embolo ryntäsi Hradeckya kohti ja kontaktin kautta pallo lipui maaliviivan yli. Tuomari ei kuitenkaan viheltänyt rikettä.

Vastoinkäymisen jälkeen toisella puoliajalla Leverkusen tasoitti ja nousi jopa 2–1-johtoon, mutta loppupelistä Monaco nappasi voiton tappion hampaista.