Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

AKT:n kuljetusalan lakko ei ole juuri vaikuttanut polttoaineen saatavuuteen – "Ei tarvitse olla huolissaan hiihtolomien aikana"

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton (AKT) autoliikennettä koskeva lakko ei ole juuri näkynyt Suomen polttoainepumpuilla. Asiasta kertoo STT:lle toimitusjohtaja Jari Salonen huoltoasema-alaa edustavasta Liikennepalvelukauppiaat ry:stä.

Salosen mukaan hänen tiedossaan on ainoastaan Pohjois-Suomesta yksittäisiä huoltamoita, jotka eivät ole saaneet tilaamaansa polttoainetoimitusta sovittuun aikaan.

– Kevyen otannan perusteella mitään muuta havaittavaa muutosta ei ole ollut, Salonen kertoo.

Salonen korostaa, että hänen tietonsa lakon vaikutuksista perustuvat polttoainekauppiaiden kanssa tänään ja viime viikolla käytyihin keskusteluihin.

– Esimerkiksi tänään vietin muutaman kauppiaan kanssa koko aamupäivän samassa tilassa. He sanoivat, etteivät ole huomanneet lakolla olleen vielä mitään vaikutuksia (polttoaineen saantiin).

Asemilla riittää polttoainetta ainakin toistaiseksi

Öljy-yhtiö Teboililta kerrotaan STT:lle, ettei lakko ole vielä näkynyt yhtiön asemilla.

Teboilin markkinointi- ja viestintäjohtaja Tony Flyckt kertoo sähköpostiviestissään, että yhtiö varautui lakkoon täyttämällä asemiensa säiliöitä ennakkoon.

– Seuraamme tilannetta päivittäin. Nykyisellään ihmisten ei tarvitse olla huolissaan polttoaineiden riittävyydestä asemilla hiihtolomien aikana, Flyckt kirjoittaa.

Suomen valtion enemmistöomistamasta öljy-yhtiö Nesteeltä kerrotaan STT:lle niin ikään, että toistaiseksi jakelukatkot on pystytty välttämään. Vaikutuksia ei ole kuitenkaan kokonaan suljettu pois.

– Lakko voi vaikuttaa tuotetoimituksiin ja polttoainemyyntiin Nesteen asemilla, yhtiön asemaverkoston myynnistä vastaava liiketoimintajohtaja Katri Taskinen sanoo sähköpostitse.

– Yksittäisillä asemilla ja niiden valikoimassa olevissa polttoaineissa saattaa esiintyä lyhyitä myynnin katkoja.

Päivittäistavarakaupassakaan ei juuri vaikutuksia

AKT:n lakot eivät ole juurikaan näkyneet päivittäistavarakaupassa.

– Toki joitakin yksittäisiä tuotteita saattaa olla loppu, mutta voi sanoa, että tällä hetkellä vaikutukset ovat hyvin vähäiset, arvioi Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Mikäli lakot pitkittyvät, ne voisivat hänen mukaansa alkaa näkyä kuluttajille ensimmäisenä tuontihedelmien ja -vihannesten saatavuusongelmina.

– Näissäkin saattaa olla yrityskohtaisia eroja, ja tilanteet vaihtelevat, Luoto toteaa.

Sekä Keskolta että S-ryhmästä kerrotaan STT:lle, että tuotteita on toistaiseksi saatu toimitettua kauppoihin normaalisti. Keskon päivittäistavarakaupan logistiikkajohtaja Jyrki Tomminen vakuuttaa, että vaikka lakon pitkittyessä olisikin joissakin tuontituotteissa saatavuusongelmia, korvaavia tuotteita löytyy.

– Suomalaisten tuotteiden myynnin osuus on noin 80 prosenttia. Eli kyllä kaupoista hyvin löytyy tuotteita jatkossakin.

Tilanne ei näytä myöskään herättäneen suurta huolta asiakkaissa, sillä minkäänlaisia "hamstrausilmiöitä" ei ole havaittu.

– Kuluttajat ovat varmaan nähneet tuossa pandemian aikana jo sen, että vaikka onnistuivat muutaman kerran ostamaan kaupan jonkun hyllyn tyhjäksi, se aina täyttyy uudelleen, Päivittäistavarakaupan Luoto sanoo.

AKT hylkäsi autoliikenteen alojen sovintoehdotuksen viime viikolla

AKT:n autoliikenteen alojen työriitoihin ei saatu sopua maanantain sovittelussa. Kuorma-autoalan, terminaalialan sekä säiliöauto- ja öljytuotealan sovittelua jatketaan keskiviikkona, kertoo valtakunnansovittelijan toimisto Twitterissä.

Myös ahtausalan sovittelu jatkuu keskiviikkona, tviittaa valtakunnansovittelijan toimisto. AKT hylkäsi sunnuntaina sovittelija Leo Suomaan antaman toisen sovintoehdotuksen ahtausalan työriidassa. Työnantajapuoli eli Satamaoperaattorit olisi hyväksynyt sovintoehdotuksen.

Linja-autohenkilökunnan ja huoltokorjaamojen osalta sovittelu jatkuu tiistaina.

AKT:n lakot jatkuvat satamissa, kuorma-autoalalla, säiliöauto- ja öljytuote-alalla sekä terminaalitoiminnassa.

Ahtausalan lakolle ei ole määritelty takarajaa, mutta autoliikenteen ja terminaalitoiminnan lakkojen on määrä päättyä keskiviikon vastaisena yönä.

Autoliikenteen aloilla on tähän mennessä annettu yksi sovintoehdotus, jonka AKT hylkäsi viime viikon tiistaina. AKT:n puheenjohtajan Ismo Kokon mukaan sovintoehdotuksesta oli karsittu kaikki liiton jäsenille tärkeät tekstikysymykset, minkä lisäksi myös palkkaratkaisut olivat riittämättömiä.

AKT on viime viikolla antanut lakkovaroituksia uusista lakoista, jotka alkavat 1. maaliskuuta, ellei sopua synny sitä ennen.