Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Nato-mietintö tulee tänään eduskunnan täysistuntoon, eduskuntavaalien ehdokasasettelu päättyy, Putin pitää kansakunnan tilaa käsittelevän puheensa

Eduskunnan täysistunto alkaa tänään käsitellä mietintöä Suomen liittymisestä sotilasliitto Natoon. Asia on täysistunnon ensimmäisessä käsittelyssä iltapäivällä.

Suomen kansallinen Nato-lainsäädäntö on tarkoitus käsitellä eduskunnassa loppuun vielä tällä vaalikaudella. Ulkoasiainvaliokunta sai perjantaina valmiiksi mietintönsä, jossa se puoltaa jäsenyyden hyväksymistä.

Vaikka eduskunta käsittelisi jäsenyyden loppuun, Suomi ei pääse Naton täysjäseneksi ennen kuin kaikki nykyiset Nato-maat ovat hyväksyneet uuden jäsenen. Suomi ja Ruotsi odottavat yhä ratifiointeja Turkilta ja Unkarilta.

Linja-autohenkilökunnan ja huoltokorjaamoiden työriidan sovittelu jatkuu tänään

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto (AKT) ja Autoliikenteen Työnantajaliitto (ALT) jatkavat tänään aamupäivällä linja-autohenkilökunnan ja huoltokorjaamoiden työriidan sovittelua sovittelija Jukka Ahtelan johdolla.

AKT on antanut lakkovaroituksen linja-autoalalle. Lakko alkaisi keskiviikkona 1. maaliskuuta kello 3 ja päättyisi perjantaina 10. maaliskuuta kello 3.

AKT on tällä viikolla neuvotellut myös ahtausalan sekä kuorma-autoalan, terminaalialan ja säiliöauto- sekä öljytuotealan työehtosopimuksista työnantajaliittojen kanssa, toistaiseksi tuloksetta.

Eduskuntavaalit lähestyvät – ehdokasasettelu päättyy tänään

Kevään eduskuntavaalien ehdokasasettelu päättyy tänään. Puolueiden ja valitsijayhdistysten on toimitettava ehdokaslistansa vaalipiirilautakunnille viimeistään kello 16. Samaan kellonaikaan mennessä on annettava myös ilmoitukset mahdollisista vaaliliitoista ja yhteislistoista.

Ehdokkaat saavat oman numeronsa ensi viikon lopulla, kun lautakunnat vahvistavat ehdokasasettelun.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa kotimaassa keskiviikkona 22. maaliskuuta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 2. huhtikuuta.

Yhteishaku peruskoulun jälkeiseen koulutukseen alkaa tänään

Yhteishaku peruskoulun jälkeiseen koulutukseen alkaa tänään. Yhteishaussa voi hakea esimerkiksi lukioon ja ammatilliseen perustutkintokoulutukseen. Hakea voi myös tutkintoon valmentavaan koulutukseen sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmistavaan koulutukseen.

Hakupaikkoja on myös kansanopistojen oppivelvollisille tarkoitetuille vapaan sivistystyön linjoille. Lisäksi tarjolla on paikkoja erityisen tuen perusteella järjestettävään ammatilliseen koulutukseen.

Haku kestää kuukauden ajan ja päättyy 21. maaliskuuta.

Biden jatkaa vierailuaan Puolassa ennakkoon vaietun Ukrainan-visiittinsä jälkimainingeissa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden jatkaa tänään vierailuaan Puolassa tehtyään eilen yllätysvisiitin Ukrainaan.

Bidenin virallisen matkasuunnitelman mukaan hänen oli määrä vierailla ainoastaan Puolassa ja tavata maan presidentti Andrzej Duda. Vierailusta Kiovaan ei ollut ilmoitettu aiemmin turvallisuussyistä.

Eilen illalla Bidenin kerrottiin palanneen Ukrainasta Puolaan junalla, minkä jälkeen hän lensi vielä myöhään illalla maan pääkaupunkiin Varsovaan.

Varsovassa hänen on määrä pitää tänään puhe vain tunteja sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin on pitänyt Moskovassa oman kansakunnan tilaa käsittelevän puheensa. (Lähde: AFP)

Putin pitää tänään kansakunnan tilaa käsittelevän puheensa

Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää tänään Moskovassa kansakunnan tilaa käsittelevän puheensa. Putinin puhe Venäjän parlamentille alkaa Suomen aikaa aamupäivällä.

Edellisen kerran kansakunnan tilaa käsittelevä puhe kuultiin vuonna 2021, sillä viime vuonna Putin jätti vastaavan puheen pitämättä.

Tasan vuosi sitten Putin piti puheen, jossa hän tunnusti Ukrainaan kuuluvien Luhanskin ja Donetskin separatistialueiden itsenäisyyden. Tällä viikolla tulee täyteen myös vuosi siitä, kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksensä Ukrainaan.

Kiina syvästi huolissaan sodasta Ukrainassa, kehottaa asianomaisia maita olemaan vierittämättä syytä Kiinalle

Kiina on syvästi huolissaan sodasta Ukrainassa, sanoo Kiinan ulkoministeri Qin Gang, joka kuvailee konfliktin kiihtyvän ja jopa riistäytyvän hallinnasta.

Qinin mukaan Kiina aikoo tehdä yhteistyötä kansainvälisen yhteisön kanssa muun muassa edistääkseen vuoropuhelua ja etsiäkseen yhteistä turvallisuutta.

Kansainvälistä turvallisuutta käsittelevässä puheessaan hän myös sanoo, että Kiina kehottaa asianomaisia maita lopettamaan syyn vierittämisen Kiinalle.

Yhdysvallat on aiemmin väittänyt, että Kiina saattaa harkita toimittavansa aseita Venäjälle. (Lähde: AFP)

Kymmenet maat pyysivät KOK:lta tarkennusta sen ehdottamasta venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita koskevasta neutraalimallista

Kymmenet maat ovat pyytäneet kansainväliseltä olympiakomitealta KOK:lta tarkennusta siitä, miten venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voisivat kilpailla neutraaleina Pariisin olympialaisissa vuonna 2024.

Venäjä ja sen liittolaismaa Valko-Venäjä on jätetty pitkälti sivuun olympiaurheilusta sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainassa viime vuoden helmikuussa.

Uutistoimisto AFP:n näkemässä kirjeessä yli 30 valtion hallinnot eivät näe syytä siirtyä pois KOK:n asettamasta venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden poissulkemisjärjestelmästä. (Lähde: AFP)

Kapasen syöttö ei auttanut Pittsburghia voittoon New Yorkista

Jääkiekon NHL:ssä Pittsburgh Penguins on hävinnyt kotikaukalossaan New York Islandersille 2–4.

Pittsburghin suomalaishyökkääjä Kasperi Kapanen syötti toisen erän loppupuoliskolla joukkueensa 2–1-johtomaalin.

Kolmannessa erässä Islanders tasoitti 9. minuutilla ja meni alle kaksi minuuttia myöhemmin johtoon. Ottelun päätteeksi joukkue onnistui tekemään maalin vielä Pittsburghin tyhjään verkkoon.

Toisaalla Winnipeg Jets voitti vieraissa New York Rangersin 4–1. Rangersin Kaapo Kakko ja Niko Mikkola jäivät tehopisteittä, kuten myös Winnipegin Saku Mäenalanen.