Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläisnainen ei päässyt Suomeen siskonsa syntymäpäiville syksyllä 2022 – hallinto-oikeuden mukaan Rajavartiolaitos toimi lainmukaisesti

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on päätöksessään linjannut, että Rajavartiolaitos toimi lainmukaisesti estäessään venäläisturistin pääsyn Suomeen lokakuussa 2022.

Aiemmin Suomessa asunut venäläisnainen oli kertomansa mukaan matkustamassa Suomeen turistiviisumilla vieraillakseen siskonsa syntymäpäivillä. Kainuun rajavartioston Vartiuksen rajavartioasema eväsi kuitenkin naisen pääsyn maahan.

Päätös perustui valtioneuvoston 30. syyskuuta 2022 tekemään periaatepäätökseen, jossa linjattiin Venäjän kansalaisten maahantulon rajoittamisesta. Rajavartiolaitos katsoi, että periaatepäätöksen suuntaviivojen mukaisesti naisen Suomeen tulon voitiin katsoa vaarantavan yhden tai useamman Euroopan unionin jäsenvaltion kansainvälisiä suhteita.

Nainen valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen ja vaati, että se kumotaan virheellisenä. Hän katsoi, että hänellä oli oikeus matkustaa Suomeen tapaamaan perhettään ja ystäviään.

"Erityinen odotus Venäjän vastaisen ulkorajan tarkasta valvonnasta"

Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaan Venäjän helmikuussa 2022 aloittama laajamittainen hyökkäyssota Ukrainaa vastaan ja Venäjän 21. syyskuuta aloittama liikekannallepano muuttivat Euroopan turvallisuustilannetta. Venäjän kansalaisten Suomen kautta muihin maihin suuntautuvan turismimatkailun katsottiin vaarantavan Suomen kansainvälisiä suhteita etenkin Venäjän rajanaapureiden kanssa ja Schengen-yhteistyön osalta.

Baltian maat ja Puola olivat jo rajoittaneet turismimatkailua Venäjältä, sillä ne katsoivat sen vaarantavan niiden sisäistä turvallisuutta. Päätöksen mukaan matkustamisen rajoittaminen liittyi myös Suomen suhteisiin Ukrainaan.

– Maarajan Venäjän kanssa omaavat EU-maat ovat maahantulorajoitustensa kautta luomassa uutta valtiokäytäntöä ja tulkintaa Schengen-käytänteistä. Suomeen kohdistuu erityinen odotus Venäjän vastaisen ulkorajan tarkasta valvonnasta, totesi hallinto-oikeus periaatepäätöksestä.

Oikeus: Schengenin rajasäännöstön sivuuttaminen oikeutettua

Hallinto-oikeus katsoi, ettei venäläisnaisen maahanpääsyn epäämiseen ollut laillisia perusteita Schengenin rajasäännöstön nojalla.

– Hallinto-oikeuden käsityksen mukaan valittajan maahanpääsyn salliminen hänen sisarensa syntymäpäiväjuhlille osallistumista varten ei olisi muodostanut todellista riskiä myöskään Suomen ja Ukrainan välisten suhteiden vaarantumiselle.

Oikeus kuitenkin katsoi tilanteen olleen poikkeuksellinen ja piti Rajavartiolaitoksen päätöstä lainmukaisena. Siskoa ei lueta naisen perheenjäseneksi, joten Suomeen tulon epääminen ei oikeuden mukaan ollut suhteeton siihen nähden, että pyrkimyksenä on ollut yleisesti rajoittaa Venäjän kansalaisten maahanpääsyä.

Hallinto-oikeuden mukaan asiassa voitiin sivuuttaa Schengenin rajasäännöstö siitä, että maahanpääsyn estäminen on tehtävä tapauskohtaisin perustein. Tuomiossa sanotaan, että "kansojen rauhanomainen rinnakkaiselo oli vakavasti vaarantunut" ja että rajasäännöstön sivuuttaminen oli oikeutettua yleisen järjestyksen ylläpitämiseksi, mainittujen EU:n jäsenvaltioiden sisäisen turvallisuuden suojaamiseksi ja näitä valtiota kohtaan olevien kansainvälisten velvoitteiden toteuttamiseksi.