Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mediat: Israel valmistautuu iskuihin Iranin ydinaseohjelmaa vastaan – Netanjahu kokoustanut sotilasjohdon kanssa

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu valmistautuu mahdollisiin iskuihin Iranin ydinaseohjelmaa vastaan käytyään sarjan korkean tason salaisia tapaamisia Israelin puolustusvirkailijoiden kanssa, vuodetussa raportissa kerrotaan israelilaismedioiden Keshet 12:n, Times of Israelin ja brittilehti Telegraphin mukaan.

Netanjahu on pitänyt viisi kokousta puolustusvoimiensa johdon, tiedusteluviranomaisten ja tiedustelupalvelu Mossadin johtaja kanssa keskustellakseen mahdollisista iskuista Iranin ydinlaitoksiin.

Israel ei yleensä ilmoita toteuttamistaan iskuista etukäteen, mutta on nyt ilmaissut huolensa Iranin aikeista kehittää itselleen ydinase. Tietovuoto voi olla Israelilta tietoinen teko sen länsimaisten liittolaisten painostamiseksi Iranin ydinaseohjelman pysäyttämiseen.

Israelin on väitetty jakaneen salaisia suunnitelmiaan Yhdysvalloille ja Ranskalle ja varoittaneen toimivansa yksin, jos tukea kansainväliseltä yhteisöltä ei tule.

Netanjahu sanoi tiistaina, että "ainoa roistovaltioita ydinaseiden saamisesta estänyt teko on uskottava sotilaallinen uhka tai toimi".

– Tarpeellinen ja usein riittävä ehto on uskottava sotilaallinen toiminta. Mitä kauemmin odotat, sitä vaikeammaksi se tulee. Olemme odottaneet hyvin kauan, Netanjahu sanoi.

YK:n kansainvälinen atomienergiajärjestö (IAEA) ilmoitti sunnuntaina neuvottelevansa Iranin kanssa, kun maalla havaittiin olevan 84-prosenttiseksi rikastettua uraania. Ydinaseita varten uraani pitää rikastaa yli 90 prosenttiin.

Israel pitää Iranin ydinaseohjelmaa uhkana olemassaololleen. Iran kiistää pyrkivänsä hankkimaan ydinaseen.