Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi lähettää Ukrainaan kolme Leopard-panssarivaunua – puolustusministeri Savola: Nämä ovat etulinjan vehkeitä

Puolustusministeri Mikko Savolan (kesk.) mukaan Suomella on mahdollisuus järjestää ukrainalaisille raivauspanssarivaunuihin liittyvää koulutusta muun muassa Puolassa. Aikataulua ei turvallisuussyistä kerrota, ei myöskään apupakettiin liittyvän muun puolustusmateriaalin sisältöä.

Torstaina kerrottiin, että Suomi luovuttaa Ukrainalle kolme kappaletta Leopard 2 -raivauspanssarivaunuja ja tarjoaa lisäksi ukrainalaisille niihin liittyvää koulutusta. Vaunut on Savolan mukaan tarkoitettu miinojen ja räjähtämättömien ampumatarvikkeiden raivaamiseen varsinaisten taistelupanssarivaunujen tieltä. Vaunuissa ei ole hänen mukaansa tykkiä, vaan konekivääri.

– Nämä ovat etulinjan vehkeitä. Nämä raivaavat uran niille varsinaisille taistelupanssarivaunuille, ja näistä on suuri hyöty Ukrainalle, Savola sanoi tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.

Hänen mukaansa Suomen mahdollisuuksia aseavun antamiseen on arvioitu Ukrainan ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa, ja tämä on sellaista suorituskykyä, jota Suomi pystyy antamaan.

– Yhdessä muiden maiden lahjoittamien vaunujen kanssa Suomen lahjoittamat vaunut tarjoavat Ukrainalle sitä suorituskykyä, mitä se tarvitsee vallatakseen omia alueitaan takaisin.

Vaunut korvataan Suomelle

Vaunut sisältyvät uuteen aseapupakettiin, jonka lahjoittamisesta presidentti päätti torstaina valtioneuvoston esityksestä.

Järjestyksessään 13. lähetys on arvoltaan yli 160 miljoonaa euroa. Se on julkisuuteen kerrotulta rahalliselta arvoltaan toiseksi suurin Suomen päättämä asetarvikelähetys Ukrainalle. Viime kuussa kerrottu 400 miljoonan euron toimitus oli arvoltaan suurin.

– Nämäkin tullaan meille korvaamaan. Tätä keskustelua meidän pitää käydä esimerkiksi Saksan puolustusteollisuuden kanssa, että me saadaan korvaavat hankinnat tehtyä, Savola sanoi.

Viimeisimmän apupaketin myötä Suomen Ukrainalle toimittamien puolustustarvikkeiden korvattava arvo ylittää 750 miljoonaa euroa, puolustusministeriö kertoi tiedotteessaan.

Suomi on päättänyt Ukrainalle kohdistetusta aseavusta noin kerran kuussa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajan hyökkäyksensä Ukrainaan vuosi sitten.

Valtio on kommentoinut toimitusten sisältöä niukkasanaisesti. Julkisuuteen on kerrottu ennen kaikkea toimitusten rahallinen arvo, joka viittaa toimitettavan materiaalin korvaamisesta valtiolle aiheutuviin kustannuksiin.

Vaunuista keskusteltu ahkerasti

Ukrainan pyytämistä Leopard-vaunuista on keskusteltu Euroopassa ahkerasti alkuvuoden aikana.

Tammikuun lopulla Saksa antoi Euroopan maille luvan lähettää saksalaisvalmisteisia vaunuja Ukrainaan. Itse Saksa on kertonut toimittavansa 14 tankkia, samoin Puola. Lisäksi Norja on luvannut kahdeksan, Espanja kuusi, Kanada neljä ja Portugali kolme tankkia.

Tavoitteena on ollut koota Ukrainalle kaksi pataljoonaa, mikä tarkoittaisi noin 60:tä vaunua, vaikka myös suuremmista määristä on esitetty arvioita.

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius sanoi tammikuun lopulla, että tavoitteena on saada maan lupaamat vaunut Ukrainaan maaliskuun lopussa tai huhtikuun alussa.

Lisäksi maahan ollaan toimittamassa muita vaunuja. Yhdysvallat on luvannut toimittaa reilut 30 Abrams-tankkia. Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba on odottanut maansa saavan myös brittiläisiä Challenger 2 -vaunuja sekä ranskalaisvalmisteisia Leclerc-tankkeja.