Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liputusta Ukrainan lipuin, hiljaisia hetkiä ja sinikeltainen Näsinneula – kunnat eri puolilla Suomea osoittavat tänään tukeaan Ukrainalle

Useat kunnat ja julkiset organisaatiot osoittavat perjantaina julkisesti tukeaan Ukrainalle, kun Venäjän hyökkäyksestä tulee kuluneeksi tasan vuosi.

Ukrainan suurlähetystö lähestyi aiemmin helmikuussa Kuntaliittoa, jotta se välittäisi kunnille toiveen muistaa Ukrainaa hyökkäyssodan vuosipäivänä.

Viestinnän asiantuntija Hanna Lassila kertoi STT:lle torstaina, että aamupäivään mennessä 57 kuntaa oli ilmoittanut osoittavansa maalle tukeaan. Kunnat aikovat Kuntaliiton keräämien tietojen mukaan muun muassa liputtaa Ukrainan lipuilla, valaista tunnettuja rakennuksia Ukrainan lipun väreillä tai pitää hiljaisia hetkiä. Lassilan mukaan määrä voi olla heille ilmoitettua suurempi, koska kaikki eivät ole kertoneet aikeistaan Kuntaliitolle.

Esimerkiksi Tampereen kaupungin mukaan Näsinneula, Kalevan kirkko ja Tampere-talo valaistaan Ukrainan väreillä, Lappeenrannassa puolestaan kaupungintalo.

Myös valtioneuvoston rakennuksissa liputetaan perjantaina Ukrainan ja Suomen lipuilla, ja lisäksi ulkoministeriön rakennus Merikasarmi valaistaan sinikeltaiseksi.

Kirkoissa soivat kellot puoliltapäivin

Suomen evankelisluterilainen kirkko on kehottanut seurakuntia eri puolilla Suomea soittamaan kirkoissa kelloja rauhan puolesta perjantaina puoliltapäivin. Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo on pyytänyt ortodoksisia seurakuntia osallistumaan mahdollisuuksien mukaan kirkonkellojen soittoon. Uspenskin katedraalissa Helsingissä pidetään aamupäivällä rukouspalvelus, johon osallistuu Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Olga Dibrova.

Rauhankulkueita ja kynttilätilaisuus

Moni kaupunki on ilmoittanut järjestävänsä muistotilaisuuksia ja mielenilmauksia perjantaina Ukrainan hyväksi.

Helsingissä Senaatintorilla järjestetään kello 16 alkaen muistotilaisuus, jossa voi sytyttää kynttilän Ukrainan hyväksi. Presidentti Sauli Niinistön on määrä laskea ensimmäinen kynttilä Helsingin tuomiokirkon portaille, ja paikalla on määrä olla myös muita ministereitä, muun muassa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Helsingin kaupungin tiedotteen mukaan kaikki lasketut kynttilät toimitetaan Ukrainaan valonlähteiksi.

Tilaisuuksia on määrä järjestää myös eri puolilla Suomea perjantaina. Muun muassa Joensuussa Pohjois-Karjalassa pidetään iltapäivällä keskustassa rauhankulkue, jonka jälkeen voi viedä lahjoituksia sodan pakolaisille.

Mielenosoituksia ja tapahtumia ukrainalaisten puolesta on ilmoitettu pidettävän myös muun muassa Turussa, Tampereella ja Oulussa.