Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Suomalaisten tuki Ukrainalle pysynyt vahvana – lähes 90 prosenttia kannattaa Venäjä-pakotteita

Suomalaisten kannatus Ukrainan tukemiseen on säilynyt vahvana, ilmenee tuoreesta Kansalaispulssi-kyselystä. Sen mukaan EU:n asettamia talouspakotteita Venäjälle kannattaa 89 prosenttia ja ukrainalaisten pakolaisten vastaanottamista 80 prosenttia vastaajista.

– Vaikka Venäjän hyökkäyssota on jo jatkunut pitkään ja elinkustannusten nousu on hankaloittanut monen arkea, suomalaisten tuki Ukrainalle on säilynyt tasaisen vahvana koko viimeisen vuoden ajan, sanoo tiedotteessa erityisasiantuntija Juho Jyrkiäinen valtioneuvoston kansliasta.

Valtioneuvoston kanslian tilaamaan kyselyyn vastasi helmikuussa runsaat 1 200 ihmistä. Kysely toteutetaan verkkokyselynä 4–6 viikon välein. Kyselyaineiston keräämisestä vastaa Tilastokeskus.

Aiempaa useampi ei säästä energiaa

Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama tilanne Ukrainassa ja sen vaikutukset aiheuttavat yhä melko paljon tai erittäin paljon huolta 40 prosentilla vastaajista.

Vajaa 70 prosenttia kokee, että Suomen hakemus liittyä Naton jäseneksi on lisännyt heidän turvallisuudentunnettaan paljon tai jonkin verran. Määrä on noussut hieman viime kesästä, jolloin Suomi jätti Nato-hakemuksen.

Vain kuusi prosenttia vastaajista kokee, että heidän turvallisuudentunteensa on vähentynyt Nato-hakemuksen myötä.

Huoli sodan laajenemisesta Ukrainasta on vähentynyt aikaisemmista kyselykierroksista.

Vastaajilta kysyttiin myös energian hinnasta. Huoli sähkön ja muiden energiamuotojen hintojen muutoksista on vähentynyt selvästi. Vajaa 40 prosenttia on yhä niistä melko tai erittäin huolissaan.

Valtaosa kansalaisista pyrkii yhä säästämään energiaa, mutta aiempaa useampi ei tee mitään säästötoimia.