Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Senaatintorin muistotilaisuus Ukrainan hyväksi alkoi hiljaisella hetkellä – kirkonkellot soivat ympäri Suomea rauhan puolesta

Muistotilaisuus Ukrainan hyväksi Helsingin Senaatintorilla alkoi tänään hiljaisella hetkellä.

Ensimmäiset kynttilät Helsingin tuomiokirkon portaille jättivät iltapäivällä neljän jälkeen muun muassa Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Olga Dibrova, presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Sanna Marin (sd.) ja pormestari Vartiainen.

STT:n toimittajan arvion mukaan ihmisiä oli paikalla runsaasti ja tori oli puolillaan tilaisuuden alkaessa. Ensimmäisten kynttilöiden jättämisten jälkeen ihmiset toivat heti omia kynttilöitään portaille.

Tuomiokirkon portaille lasketut kynttilät lähetetään järjestäjien mukaan valon- ja energianlähteiksi Ukrainaan.

Ukrainalaisia on muistettu tuenosoituksin tänään eri puolilla maata.

Muun muassa Joensuussa Pohjois-Karjalassa pidettiin iltapäivällä keskustassa rauhankulkue. Mielenosoituksia ja tapahtumia ukrainalaisten puolesta ilmoitettiin pidettävän myös muun muassa Turussa, Tampereella ja Oulussa.

Venäjän Ukrainaan käynnistämästä hyökkäyksestä tulee tänään kuluneeksi tasan vuosi.

Kirkoissa soivat kellot puoliltapäivin

Kirkonkellot ovat soineet perjantaina rauhan puolesta ympäri Suomen. Suomen evankelisluterilainen kirkko oli kehottanut seurakuntia eri puolilla Suomea soittamaan kelloja puoliltapäivin.

Myös Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo oli pyytänyt ortodoksisia seurakuntia osallistumaan mahdollisuuksien mukaan kirkonkellojen soittoon.

Uspenskin katedraalissa Helsingissä pidettiin aamupäivällä rukouspalvelus, johon osallistui myös Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Dibrova.

Rakennuksia valaistaan Ukrainan väreillä ympäri Suomea

Useat kunnat ja julkiset organisaatiot osoittavat perjantaina julkisesti tukeaan Ukrainalle, kun Venäjän hyökkäyksestä tulee kuluneeksi tasan vuosi.

Ukrainan suurlähetystö lähestyi aiemmin helmikuussa Kuntaliittoa, jotta se välittäisi kunnille toiveen muistaa Ukrainaa hyökkäyssodan vuosipäivänä.

Viestinnän asiantuntija Hanna Lassila kertoi STT:lle torstaina, että aamupäivään mennessä 57 kuntaa oli ilmoittanut osoittavansa maalle tukeaan. Kunnat aikovat Kuntaliiton keräämien tietojen mukaan muun muassa liputtaa Ukrainan lipuilla, valaista tunnettuja rakennuksia Ukrainan lipun väreillä tai pitää hiljaisia hetkiä. Lassilan mukaan määrä voi olla heille ilmoitettua suurempi, koska kaikki eivät ole kertoneet aikeistaan Kuntaliitolle.

Esimerkiksi Tampereen kaupungin mukaan Näsinneula, Kalevan kirkko ja Tampere-talo valaistaan Ukrainan väreillä, Lappeenrannassa puolestaan kaupungintalo.

Myös valtioneuvoston rakennuksissa liputetaan perjantaina Ukrainan ja Suomen lipuilla, ja lisäksi ulkoministeriön rakennus Merikasarmi valaistaan sinikeltaiseksi.