Suomalaisten liikkuminen julkisilla kulkuneuvoilla uhkaa vaikeutua merkittävästi, jos Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton (AKT) bussilakko alkaa keskiviikkona. Rautatiealan Unionin ylityö- ja vuoronvaihtokielto voi puolestaan aiheuttaa ongelmia junaliikenteessä.
Lisäksi Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) on pyrkinyt vauhdittamaan linja-autohenkilökunnan palkkaneuvotteluja omalla lakkovaroituksellaan.
– Suurimmat vaikutukset lakoilla olisi linja-autojen paikallisliikenteeseen, etenkin suurimmissa kaupungeissa. Osa bussivuoroista voi jäädä ajamatta myös kaukoliikenteessä, mutta kaukoliikenne ei pysähdy kokonaan, vertasi Matkahuollon matkustaja- ja liikennöitsijäpalvelujen johtaja Anu Pekurinen STT:lle tiistaina.
Hän painotti, että asiakkaiden on syytä seurata netistä Matkahuollon aikataulupalveluita.
– Päivitämme sinne liikennöitsijöidemme antamaa tietoa. Ja viime kädessä voi tarvittaessa ottaa yhteyden oman matkan liikennöitsijään.
Pekurinen muistutti, että vielä tiistaina ei pystytty ennakoimaan lakon kaikkia mahdollisia vaikutuksia.
– Mutta mitään aivan yllättävää ei ole tullut viime vaiheissa liikennöinnistä ilmi. Vuorojen peruuntumien lisäksi saattaa niille syntyä viivästymisiä.
Jos asiakkaan ostama bussimatka peruuntuu, Matkahuolto hyvittää automaattisesti kyseisille vuoroille Matkahuollon verkkosivuilta ja sovelluksista ostetut liput.
Hänen mukaansa Matkahuollon asiakaspalveluun on tullut kosolti kyselyjä uhkaavan lakon vaikutuksista, mutta "mitään ryntäystä ei ole syntynyt".
Linja-autohenkilökunnan lakko alkaisi keskiviikkona kello 3.00 aamuyöllä. Lakko jatkuisi perjantaihin 10. maaliskuuta asti, mikäli neuvotteluissa ei päästä sopuun ennen sitä.
Varaa matkaan enemmän aikaa
Autoliikenteen Työnantajaliiton (ALT) toimitusjohtaja Mari Vasarainen on Pekurisen kanssa samaa mieltä siitä, että lakko vaikuttaisi erityisesti kaupunkien paikallisliikenteeseen. Vasarainen kommentoi tilannetta muutama päivä sitten STT:lle.
Helsingin seudun liikenteen (HSL) viestinnän asiantuntija Sari Kotikangas kehotti varaamaan matkustamiseen hyvin aikaa, jos lakko alkaa.
Hänen mukaansa joitakin pääkaupunkiseudun runkolinjoja pystyttäneen lakon aikana alustavan arvion mukaan liikennöimään.
Esimerkiksi Tampereella lakko pysäyttäisi yli puolet Nyssen linja-autoliikenteestä. Lakon piirissä olisivat Länsilinjat, Paunu, Pirkanmaan Tilausliikenne ja Pohjolan Liikenne.
Mahdollisen lakon vaikutukset myös esimerkiksi Jyväskylässä olisivat merkittäviä. Lakon aikana suurin osa Linkki-paikallisliikenteen vuoroista jäisi ajamatta. Myös esimerkiksi Kotkan, Joensuun ja Lappeenrannan paikallisliikenteessä mahdollisen lakon vaikutukset näkyisivät huomattavasti.
Kaukoliikenteessä vähemmän vaikutuksia
Sen sijaan kaukoliikenteen puolella lakon vaikutus ei olisi niin suuri, arvioi ALT:n toimitusjohtaja Vasarainen.
– Suurimpana (lakko)listalla on Onnibus, hän sanoi.
Onnibusin hallituksen puheenjohtajan Jyrki Vainionpään mukaan ei ole mahdollista etukäteen varmuudella tietää, mitkä vuorot lakon vuoksi peruttaisiin.
– Katsotaan tilanne siinä hetkessä. Jos lakko alkaa, sillä on laajat vaikutukset Onnibusin ja muidenkin Koiviston auto -konsernin yhtiöiden toimintaan. Ennakoitavissa on, että paljon kuljettajia jää silloin töistä pois, Vainionpää arvioi.
Onnibusin kotisivuilla julkaistun tiedotteen mukaan yhtiö on keskeyttänyt lippujen ennakkomyynnin osalle bussivuoroista. Yhtiö lupaa hyvitystä asiakkaalle, jos lippu on ostettu ja bussimatka peruuntuu lakon vuoksi.
Pohjois-Suomen laskettelukeskuksiin kulkemiseen lakolla ei pitäisi olla suurta vaikutusta, sillä laskettelukeskuksiin liikennöidään pitkälti tilausajoilla.
Busseja korvaamaan junavuoroja?
Lisäksi raidepuolella on tulossa keskiviikkona voimaan veturinkuljettajien ylityö- ja vuoronvaihtokielto. Rautatiealan Unioni ilmoitti ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta samaan aikaan kuin myöhemmin maaliskuussa uhkaavista lakoista.
– Tämä voi aiheuttaa muutoksia tai peruutuksia VR:n junaliikenteessä keskiviikosta lähtien, sanoi VR:n viestintäpäällikkö Mira Linnamaa tiistaina.
Jos junaliikenteeseen tulee peruutuksia, VR pyrkii ensisijaisesti korvaamaan peruutetut kaukoliikennejunat bussikuljetuksilla.
– Peruutuksia voi tulla lyhyelläkin varoitusajalla esimerkiksi siinä tilanteessa, että emme saa paikattua äkillistä sairauspoissaoloa, Linnamaa lisää.
Hän korostaa, että oman junavuoron tilanteen pystyy tarkistamaan ennen matkan alkua. Tieto löytyy vr.fi-verkkosivulta kohdasta junaliikenne nyt.
– Junaliikenteen mahdolliset muutokset päivitetään sinne reaaliajassa. Ja jos käy niin, että oma kaukoliikenteen juna ei kuljekaan, lipusta voi hakea korvausta.
Lähijuna-, metro-, raitiovaunuliikenteen on määrä kulkea pääosin normaalisti, vaikka bussilakko alkaisi, kertoo HSL.
Vaikuttaisi merkittävästi jätehuoltoon
AKT:n mahdollinen kuorma-autoalan lakko kohdistuisi muun muassa Remeoon, joka hoitaa jätehuoltoa eri puolilla Suomea. Remeon toimitusjohtaja Johan Mild kertoo STT:lle, että lakko vaikuttaisi yhtiön toimintaan merkittävästi.
AKT:n aiemman, viikon kestäneen lakon aikana valtaosa Remeon jätekuljetuksista jäi ajamatta lakon vuoksi. Osan ajoista pystyivät hoitamaan Remeon kumppanit ja yhteisyritykset, jotka eivät olleet lakon piirissä.
Mildin mukaan Remeo ei ole täysin ehtinyt kuromaan umpeen niitä töitä, jotka jäivät aiemman lakon aikana tekemättä. Hän kertoo, että Remeo on tehnyt lisäresursointia ja teettänyt ylitöitä. Siitä huolimatta kuluttajien jäteastiat pursuavat paikoin edelleen, koska niitä ei ole ehditty vielä tyhjentää.
Mildin mukaan hyvä asia on, että on talvi, joten jätteet säilyvät eikä esimerkiksi hajuhaittoja tule niin paljon kuin lämpimämpään vuodenaikaan.
Remeon toiminta painottuu isoihin kaupunkeihin. Kohteiden joukossa on sekä yksittäisiä omakotitaloja että isoja taloyhtiöitä, mutta myös yrityksiä, kuten kauppakeskuksia, teollisuuskohteita ja hotelleja. Remeolla on noin 220 jäteautoa eri puolilla Suomea.
Lyhyet katkot mahdollisia polttoainemyynnissä
Polttoainejalostaja Nesteeltä kerrotaan STT:lle, että valmistelujen ja poikkeusjärjestelyjen ansiosta tuotteita ei loppunut Nesteen asemilta AKT:n säiliö- ja öljytuotealan aiemman lakon aikana helmikuussa. Neste arvioi, että AKT:n mahdollisen uuden lakon vaikutukset Nesteellä kohdistuisivat Kemin ja Kokkolan jakeluterminaaleihin. Yhtiön mukaan lakko voisi johtaa viivästyksiin tai lyhytaikaisiin katkoihin tuotetoimituksissa tai polttoainemyynnissä yksittäisillä Nesteen asemilla.
Neste ennakoi, että lentopolttoaineiden toimitukset Helsinki-Vantaan lentoasemalle jatkuisivat myös AKT:n mahdollisen lakon aikana.
Nesteen Porvoon ja Naantalin terminaalit eivät olisi lakon piirissä. Niiden toiminta jatkuisi Nesteen arvion mukaan normaalisti.
Finnair varastoinut polttoainetta
Jos sopua ei löydy, AKT uhkaa aloittaa keskiviikkona myös muita autoliikenteen alan lakkoja. Lentoliikenteen puolella lakko vaikuttaisi lähinnä lentopolttoaineen jakeluun ja lentokoneiden tankkaamiseen. Lentoasemayhtiö Finavia ilmoitti, että mahdollisen lakon ei odoteta tuovan välittömiä vaikutuksia sen toimintaan. Lisätietoja lakon vaikutuksesta lentoihin saa Finavian mukaan lentoyhtiöiltä.
Finnairin viestinnästä kerrottiin STT:lle tiistaina, että yhtiö on varautunut tankkaamisen haasteisiin kahdellakin tavalla.
Jos lakko alkaa, osa Finnairin koneista tankataan Suomen ulkopuolella Euroopan lentoasemilla. Lisäksi yhtiöllä on polttoainetta varastossa Helsingissä. Polttoaineen toimittaja on Finnairin mukaan katsonut, että sillä on työvuorossa sen verran esimiehiä, että osa tankkauksesta voidaan joka tapauksessa hoitaa Helsingin päässä.
Elintarvikealan ammattiliitto SEL ilmoitti kuormien lastaus- ja purkukiellosta - tukee AKT:n lakkoa
Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL on antanut ilmoituksen tukilakosta, joka kohdistuisi kuormien lastaukseen ja purkuun elintarvikealan yrityksissä. Tukilakon tarkoituksena on tukea Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n kuorma-autoalan lakkoa.
Tukilakko alkaisi ensi viikon maanantaina heti vuorokauden alussa ja päättyisi ensi viikon keskiviikkona kello 3.00 aamuyöllä. Tukilakon aikana ei lastata tai pureta AKT:n kuorma-autoalan lakon piirissä olevien kuljetusyritysten kuormia elintarvikealan yrityksissä.
AKT:n kuorma-autoalan lakko on alkamassa keskiviikkona aamuyöllä, elleivät osapuolet pääse sitä ennen sopuun. Kuorma-autoalalle haetaan vielä ratkaisua sovittelusta tiistaina.
Elintarvikealan työnantajia edustava Elintarviketeollisuusliitto sanoo tukilakon osoittavan "täydellistä piittaamattomuutta".
– Elintarvikealan tukilakot ovat täysin pöyristyttäviä tässä tilanteessa. Uudet sopimukset elintarvikealalla on vasta saatu allekirjoitettua, ja nyt jo työntekijät ovat toteuttamassa tukilakkoja. Tämä osoittaa jälleen kerran, kuinka ontuva työrauhajärjestelmä Suomessa on, sanoo Elintarviketeollisuusliiton johtaja Anne Somer tiedotteessa.
Somerin mukaan sovittelijalle tulisi nyt antaa työrauha ratkaisun löytämiseen ja pidättäytyä tukilakoista.
Myös Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on ilmoittanut tukilakosta, jolla tuetaan AKT:n työtaistelua kuorma-autoalalla. PAUn tukilakko kohdistuisi rahdin käsittelyyn Postin rahtiterminaaleissa, ja se alkaisi keskiviikon vastaisena yönä samaan aikaan kuin AKT:n kuorma-autoalan lakko.
-----
Juttua on korjattu klo 16.21: Rautatieliikenteen ylityö- ja vuoronvaihtokielto on oma erillinen painostustoimensa, ei tukitoimi AKT:lle, kuten aiemmassa versiossa luki. Mahdolliset vaikutukset lentoliikenteeseen eivät aiheutuisi bussilakosta, vaan muista keskiviikkona uhkaavista AKT:n lakoista.