Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK vaatii Irania selvittämään koulutyttöjen myrkyttämisepäilyjä

YK vaatii Irania tekemään kokonaisvaltaisen ja läpinäkyvän tutkinnan satojen koulutyttöjen myrkyttämisepäilyistä.

Myös Saksa vaatii Irania tutkimaan tapaukset. Maan ulkoministeri Annalena Baerbockin mukaan tiedot koulutyttöjen myrkytyksistä ovat järkyttäviä. Hän muistutti, että tytöillä on oikeus käydä koulua ilman pelkoa.

Kolmen viime kuukauden aikana Iranissa on raportoitu sadoista hengitystieoireista kärsivistä koulutytöistä. Oireiden syyksi epäillään tahallisia myrkyttämisiä. Iranin viranomaiset epäilevät, että myrkytysten tavoitteena voi olla tyttökoulujen sulkeminen.

Viimeksi keskiviikkona kymmenen koulua joutui myrkytysepäilyjen kohteeksi. Kouluista seitsemän sijaitsi Ardabilin kaupungissa maan luoteisosassa ja kolme pääkaupunki Teheranissa.

Naisten oikeudet Iranissa nousivat laajaan keskusteluun viime vuonna, kun 22-vuotias Mahsa Amini kuoli poliisin hoteissa viime syksynä. Amini oli pidätetty "väärin puetun" päähuivin vuoksi.

Kuolema synnytti laajoja protesteja Iranin hallintoa vastaan.

Protestit ovat myös kiristäneet Saksan ja Iranin välejä, sillä Saksa on tuominnut Iranin hallinnon kovat otteet protestoijia vastaan.