Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hypo: Korkotilanne on luonut asuntomarkkinoille kannustinloukun – kaupan kohme karisee kesällä

Asuntokauppaa kangistaa nyt noin miljoonaa suomalaista koskeva kannustinloukku, sanoo asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo maaliskuun asuntomarkkinakatsauksessaan.

Kannustinloukulla Hypo tarkoittaa kiinteitä korkoja, korkokattoja ja korontarkistuspäivän odottelua. Aiemmin sovittu kiinteä korko ei siirry mukana toiseen pankkiin, ja asunnon vaihto tarkoittaa usein lainan vakuuden vaihtumista.

– Muuttopäätöstä lykkäämällä voi siis säästää satasia kuussa, kirjoittaa Hypo katsauksessaan.

Hypon mukaan toteutumattomista asuntokaupoista voi olla välillistä haittaa myös yhteiskunnalle työmarkkinavaikutusten ja uupumaan jäävien verotulojen takia.

Korot laskuun vasta ensi vuonna

Asuntokaupan kohme karisee kesällä. Hintojen toipumista saadaan Hypon mukaan kuitenkin vielä odottaa.

– Asuntomarkkinoiden alakuloa voi verrata jo finanssikriisin tunnelmiin. Toisaalta hinnat vain palaavat koronaa edeltäneelle tasolle ja valtaosa jää yhä voitolle, kirjoittaa Hypo katsauksessa.

Hypon hintaennusteen mukaan asuntojen hinnat laskevat tänä vuonna kuusi prosenttia. Ensi vuodelle Hypo ennustaa kahden prosentin kasvua.

Sitkeästä inflaatiosta on Hypon mukaan haittaa asuntomarkkinoille vielä tämän vuoden ajan. Näkymä korkojen laskusta on siirtynyt ensi vuoteen.

– Ensi vuonna voidaan palata vuosilta 2014–2019 tuttuun kehitykseen, jolloin kasvukeskusten hinnat nousevat aavistuksen ja väestöään menettävillä alueilla hinnat hiipuvat hiljalleen. Kaupungistuminen jatkuu, väestö ikääntyy, talouskasvu kitkuttelee ja korot laskevat kohti kahta prosenttia, arvioi Hypo katsauksessaan.

Säikähtäneet sijoittajat romahduttavat uudisrakentamisen

Asuntojen hintojen laskusta hyötyvät ensiasunnon ostajat. Isoimmin hintojen lasku iskee asuntosijoittajiin, joilla menot kasvavat korkojen ja kustannusten noustessa ja vuokratulojen vajotessa. Tämä on Hypon mukaan myös yhtenä syynä hintojen laskuun.

Eniten ja pisimpään ovat sukeltaneet yksiöiden hinnat. Yksiöiden hinnat ovat sukeltaneet yli tuplasti perheasuntojen hintoja jyrkemmin. Kerrostaloasuntojen hinnat ovat Hypon mukaan kuitenkin pärjänneet keskimäärin omakotitaloja paremmin.

Vauhdikkainta asuntojen hintojen lasku on ollut itäisessä Suomessa.

Niin ikään uudisrakentamisen määrä romahtaa Hypon mukaan pian. Syyt ovat samat kuin muidenkin asuntojen hintoihin vaikuttavat seikat, eli kasvaneet korko- ja muut kustannukset sekä kutistunut kysyntä.

– Hidastettu kolari kesti yllättävän pitkään, koska suursijoittajien sitoumukset työnsivät työmaita käyntiin vielä syksyllä, kirjoittaa Hypo.

Hypon mukaan osa uusien asuntokohteiden ostajista on myös jo tehnyt kauppojen purkuja, sillä sopimussakko kaupan purkamisesta voi jäädä pienemmäksi kuin asunnon hintaluisu.

Hypo julkistaa asuntomarkkinakatsauksen neljä kertaa vuodessa.