Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkin oppositio valitsi Kemal Kilicdaroglun haastamaan Erdoganin presidentinvaaleissa

Turkin oppositiopuolueet ilmoittivat maanantai-iltana päässeensä sopuun yhteisestä presidenttiehdokkaasta toukokuun vaaleihin. Kuuden puolueen liittouma ilmoitti asettavansa Turkin tärkeimmän oppositiopuolueen CHP:n puheenjohtajan Kemal Kilicdaroglun Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin vastaehdokkaaksi.

– Jos olisimme sirpaloituneet, meidät olisi eliminoitu, Kilicdaroglu perusteli hurraaville kannattajille.

Koalition avainjäsen, oikeistolaisen IYI-puolueen johtaja Meral Aksener oli aiemmin uhannut lähteä koalitiosta, koska oli erittäin tyytymätön Kilicdarogluun.

Aksenerin mukaan Kilicdaroglu on aivan liian väritön ehdokas, jotta hänestä olisi Erdoganin haastajaksi. Aksenerin mukaan ehdokkaaksi olisi pantava joko Istanbulin pormestari Ekrem Imamoglu tai Ankaran pormestari Mansur Yavas, jotka molemmat ovat CHP:n jäseniä.

Kumpikin pormestari on kuitenkin ilmoittanut tukevansa Kilicdaroglun ehdokkuutta. Kaksikko tapasi Aksenerin maanantaina ja taivutteli häntä pysymään mukana liittoumassa.

– Kansakunnallamme ei ole varaa hajaannukseen, Yavas sanoi toimittajille tapaamisen jälkeen.

Vaikeat vaalit Erdoganille

69-vuotiaalla Erdoganilla on toukokuussa edessään erittäin tiukka vaali, jonka lopputulosta ei pysty ennakolta arvioimaan. Jos oppositio ei olisi pysynyt yhtenäisenä, Erdoganin mahdollisuudet vaalivoittoon olisivat parantuneet huomattavasti.

Erdoganin suosio lähti alamäkeen toissa vuonna, kun hän yritti alentaa inflaatiota laskemalla reippaasti korkoja. Tästä seurasi valuuttakriisi, jonka myötä monet turkkilaiset näkivät säästöjensä haihtuvan savuna ilmaan samalla kun maan inflaatio loikkasi huikeaan 85 prosenttiin.

Erdoganin napakka toiminta välittäjänä Ukrainan sodassa nosti hieman hänen kannatustaan, mutta viime kuun tuhoisa maanjäristys ja viranomaisten hitaana pidetty toiminta kurittivat sitä uudelleen.

Erdoganin huhuttiin jopa aikovan siirtää vaaleja myöhemmäksi, mutta näin hän ei tehnyt.

– Me emme piileskele tekosyiden takana, presidentti sanoi viime viikolla.