Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina tunnisti venäläisten videolla teloitetun sotavangin – Zelenskyi: Ukraina ei ole vetäytymässä Bahmutista

Ukrainan maavoimat kertoo päässeensä alustavasti selvyyteen venäläisellä videolla ammutun ukrainalaisen sotilaan henkilöllisyydestä. Venäläissotilaiden nettiin lataama video on levinnyt kansainvälisesti laajalle, ja sitä on kauhisteltu jälleen uutena osoituksena venäläisten sotarikoksista Ukrainassa.

Videon aitoutta tai alkuperää ei ole puolueettomasti vahvistettu. Videolla aseeton ukrainalainen sotilas, ilmeisesti sotavanki, tupakoi ja huutaa Slava Ukraini eli Kunnia Ukrainalle. Tämän jälkeen hänet ammutaan teloitustyyliin.

Ukrainan mukaan kyseinen sotilas kuului todennäköisesti asevoimien 30. erilliseen mekanisoituun prikaatiin. Hän oli kadonnut viime perjantaina taisteluissa lähellä Bahmutia.

Miehen ruumis on asevoimien mukaan paikannettu venäläisten hallussa olevalle alueelle, eikä hänen henkilöydestään päästä lopulliseen varmuuteen, ennen kuin ruumis on saatu noudettua.

– Löydämme murhaajat, vannoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi maanantaina.

Ulkoministeri Dmytro Kuleba puolestaan kehotti kansainvälistä rikostuomioistuinta ICC:tä ottamaan tapauksen tutkittavakseen.

Ukrainan asevoimat: Venäjä teki yön aikana 50 ilmaiskua

Venäläisjoukot tekivät yön aikana Ukrainassa 50 ilmaiskua ja viisi ohjusiskua, sanoo Ukrainan asevoimat tilannepäivityksessään brittilehti Guardianin mukaan. Lisäksi asevoimat sanoo ukrainalaisjoukkojen torjuneen 37 hyökkäystä maan itäosassa sijaitsevan Bahmutin ympäristössä.

Ukrainalaisjoukkojen sanotaan tehneen 15 ilmaiskua Venäjän joukkoja vastaan. Ukrainalaiset iskivät asevoimien mukaan muun muassa ilmatorjuntajärjestelmään. Asevoimat sanoi myös ukrainalaisten ampuneen alas SU-25-lentokoneen, yhdeksän Shahed-lennokkia sekä kahdeksan muuta lennokkia.

Guardian painottaa, ettei asevoimien kertomia tietoja ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Taistelut Bahmutista jatkuvat kiivaina

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kertonut ohjeistaneensa maansa asevoimia löytämään lisäjoukkoja Bahmutin kaupungin puolustukseen. Zelenskyi käsitteli Bahmutin vaikeaa tilannetta jälleen jokailtaisessa puheessaan kansalle myöhään maanantaina.

Presidentti vakuutti, etteivät ukrainalaisjoukot ole vetäytymässä kaupungista, vaikka kaupungin puolustajien tilanne on muuttunut yhä tukalammaksi.

– Ei ole olemassa sellaista osaa Ukrainasta, josta voitaisiin sanoa, että se voidaan hylätä, Zelenskyi sanoi.

Itä-Ukrainan Bahmutia ei pidetä strategisesti erityisen merkittävänä, mutta tästä huolimatta kaupungista on tullut Ukrainan sodan symbolinen palkinto, josta on taisteltu kiihkeästi kuukausien ajan.

Ukrainan asevoimissa vallitsee yhteisymmärrys siitä, että Bahmutin kaupungin puolustamista jatketaan, vakuutti presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak aiemmin maanantaina.

Podoljakin mukaan Bahmutin puolustamisella on saavutettu sille asetetut tavoitteet väsyttämällä Venäjän taistelujoukkoja samalla kun on tarjottu kymmenille tuhansille Ukrainan sotilaille mahdollisuus valmistautua vastahyökkäykseen.

Brittitiedustelu: Mutaiset olosuhteet haitannevat huoltotoimia

Ukrainalaisjoukot saivat luultavasti tasapainotettua puolustuslinjansa Bahmutissa viime viikonloppuna venäläisten aiempien etenemisten jälkeen, arvioi Britannian puolustusministeriö tiedustelukatsauksessaan. Ministeriön mukaan kaupungin puolustaminen rapauttaa joukkoja edelleen kummallakin puolella.

Ministeriön mukaan Venäjän isku tuhosi viime viikolla sillan ainoalla vielä Ukrainan hallussa olleella Bahmutiin vievällä päällystetyllä tiellä. Mutaiset olosuhteet haitannevatkin nyt ukrainalaisten huoltotoimia, kun maan joukot joutuvat hyödyntämään enenevässä määrin päällystämättömiä kulkuväyliä.

Ministeriö arvioi myös, että venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin ja Venäjän puolustusministeriön väliset julkiset erimielisyydet sotatarvikkeiden jakamisesta korostavat vaikeutta ylläpitää nykyisellä taktiikalla edistymiseen vaadittavia korkeita henkilöstö- ja ammusmääriä.

Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhinin mukaan jatkuva pula ammuksista ja täydennysjoukoista vaikeuttaa Wagnerin taistelijoiden etenemistä Bahmutissa, kertoi uutistoimisto AFP maanantaina.

– Jos Wagner vetäytyy Bahmutista nyt, koko etulinja murenee, hän arvioi.

Prigozhin on aiemminkin arvostellut kovasanaisesti Venäjän asevoimien toimintaa Ukrainassa.

-----

Lähteenä myös uutisoimisto AFP.