Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinan presidentti syyttää länsimaita ja Yhdysvaltoja Kiinan tukahduttamisesta

Kiinan presidentti Xi Jinping syyttää länsimaita Kiinan tukahduttamisesta ja eristämisestä.

– Länsimaat ovat Yhdysvaltain johdolla toteuttaneet Kiinan kaikenkattavan eristämisen, piirityksen ja tukahduttamisen, mikä on tuonut ennenäkemättömän vakavia haasteita maamme kehitykselle, Xi sanoi maan uutistoimiston mukaan kansankongressille pitämässään puheessa.

Kolmanteen perättäiseen presidenttikauteensa valmistautuva Xi sanoi, että viimeiset viisi vuotta ovat tuoneet uusia esteitä, jotka uhkaavat painaa Kiinan taloudellista nousua.

Hän lisäsi, että Kiinalla täytyy olla rohkeutta taistella, kun maa kohtaa syviä ja monimutkaisia muutoksia niin kotimaisessa kuin kansainvälisessä ympäristössä.

Kiina ja Yhdysvallat ovat olleet napit vastakkain viime vuosina muun muassa kaupankäyntiin ja ihmisoikeuksiin liittyvien asioiden vuoksi. Suhteet happanivat entisestään viime kuussa, kun Yhdysvallat ampui alas pallon, jota se väitti Kiinan käyttävän vakoiluun.

Sunnuntaina alkanut vuotuinen kansankongressin kokous on muodollisesti Kiinan korkein valtio- ja lainsäädäntöelin. Todellisuudessa se on enemmänkin kumileimasinparlamentti, joka siunaa hallitsevan kommunistisen puolueen päätökset.