Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiedusteluväite: Nord Stream -putkien sabotaasin takana Ukraina-mielinen ryhmä

Useat Yhdysvaltain viranomaisten tarkistamat tiedustelutiedot viittaavat siihen, että viime syyskuussa Nord Stream -kaasuputkissa havaittujen räjähdysten takana oli Ukraina-mielinen sabotaasiryhmä. Asiasta kertoo New York Times.

Uusi johtolanka on ensimmäinen askel kohti vastuun määrittelyä epäillystä sabotaasista, joka on hämmentänyt tutkijoita niin lännessä kuin idässä.

Viranomaisilla ei ole todisteita siitä, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tai hänen korkea-arvoisimmat alaisensa olisivat olleet osallisina operaatioon, tai että epäilty ryhmä olisi toiminut Ukrainan hallituksen virkailijoiden ohjeistuksella.

Joidenkin viranomaisten näkemyksen mukaan Ukrainalla ja sen liittolaisilla on loogisin mahdollinen motiivi iskeä venäläistä kaasua toimittavia putkilinjoja vastaan. Ukraina vastusti putkihanketta vuosia ja kutsui sitä uhaksi kansalliselle turvallisuudelleen.

Ukrainan hallituksen ja sotilastiedustelun virkailijat ovat kiistäneet osallisuutensa iskuihin, ja että Ukrainan tiedossa olisi iskun toteuttaja.

NYTin haastattelemien viranomaisten mukaan tiedustelutiedot viittaavat siihen, että iskun toteuttanut ryhmä koostuu Venäjän presidentti Vladimir Putinin vastustajista. Viranomaiset eivät täsmennä, keitä ryhmään kuuluu tai sitä, kuka johti tai rahoitti operaation. Viranomaiset kieltäytyivät paljastamasta tiedustelutietojen luonnetta, tapaa jolla ne saatiin tai mitään tietojen varmuudesta.

Asiasta ei ole myöskään vielä tehty varmoja johtopäätöksiä, joten on viranomaiset ovat jättäneet avoimeksi mahdollisuuden, että Nord Stream -iskut olisi voinut toteuttaa taho, jolla on yhteyksiä Ukrainan hallitukseen tai sen turvallisuuspalveluihin. Viranomaisten mukaan iskuissa ei ole ollut mukana Yhdysvaltain tai Britannian kansalaisia.