Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymmenettuhannet lapset saavat vammaistukea mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden vuoksi

Yhä useampi lapsi saa vammaistukea käytös- ja tunnehäiriöiden perusteella. Kelan mukaan saajien määrä on kasvanut nopeasti viime vuosina.

Kelan tiedoista ilmenee, että alle 16-vuotiaan vammaistukea sai viime vuoden lopussa yhteensä 42 800 lasta. Heistä noin joka neljäs sai vammaistukea lapsuus- tai nuoruusiässä alkavien käytös- ja tunnehäiriöiden perusteella.

– Viime vuosina suhteellisesti eniten kasvua on ollut lapsuus- tai nuoruusiässä alkavien käytös- ja tunnehäiriöiden saajamäärissä. Näiden saajien määrä lisääntyi 43 prosenttia vuosina 2020–2022, tilastosuunnittelija Siru Keskinen Kelasta kertoo tiedotteessa.

Kymmenessä vuodessa kasvua kertyi noin 126 prosenttia.

Käytös- ja tunnehäiriöiden lisäksi suuri sairausryhmä ovat psyykkisen kehityksen häiriöt, jonka perusteella tukea sai viime vuonna noin 13 700 lasta. Tämä määrä on lisääntynyt kymmenessä vuodessa noin 93 prosenttia.

Kela kertoo, että mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt ovat alle 16-vuotiaan vammaistuen selvästi yleisin sairausperuste. Esimerkiksi viime vuoden lopulla runsaat 29 100 lasta sai vammaistukea tällä perusteella. Kaikista alle 16-vuotiaista tuen saajista heidän osuutensa oli siis 68 prosenttia, kun se vielä kymmenen vuotta aiemmin oli 45 prosenttia.

Pelkästään viime vuonna myönnettiin yhteensä 10 600 uutta alle 16-vuotiaan vammaistukea. Näistä 76 prosenttia alkoi mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden perusteella.

Valtaosa saajista poikia

Kelan tiedoista ilmenee myös, että lapsuus- tai nuoruusiässä alkavien käytös- ja tunnehäiriöiden sairausryhmässä noin kolme neljästä tuen saajasta oli poikia. Runsas puolet oli 10–14-vuotiaita.

– Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö diagnosoidaan lapsilla ja nuorilla aiempaa useammin. Tämä näkyy vammaistukien lisäksi myös siinä, että ADHD-lääkkeistä maksetut lääkekorvaukset ja korvauksia saaneiden henkilöiden määrä ovat selvästi kasvaneet viimeisen kymmenen vuoden kuluessa, kertoo Kelan erikoistutkija Kati Sarnola.

Alle 16-vuotiaan vammaistuki voidaan myöntää lapselle, joka vammansa tai sairautensa vuoksi tarvitsee säännöllistä hoitoa, huolenpitoa ja kuntoutusta. Hoidon ja huolenpidon tarpeen tulee olla tavanomaista suurempaa ja kestää vähintään kuusi kuukautta. Tuki on porrastettu kolmeen suuruusluokkaan.