Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puola kertoi toimittaneensa Ukrainaan kaikki lupaamansa taistelupanssarivaunut

Puola kertoi torstaina toimittaneensa Ukrainaan kymmenen Leopard 2 -taistelupanssarivaunua lisää. Puola on jo aikaisemmin toimittanut Ukrainaan neljä panssarivaunua.

– Kysymys on taistelupanssarivaunupataljoonasta, josta Puolan osuus on jo toimitettu. Liittolaisemme toimittavat oman osansa Ukrainaan hyvin pian, kertoi Puolan puolustusministeri Mariusz Blaszczak.

Blaszczakin mukaan Ukrainalle on tulossa kahdeksan tankkia sekä Kanadasta että Norjasta sekä ainakin kuusi Espanjasta.

– Olen keskustellut Espanjan puolustusministerin Margarita Roblesin kanssa, ja määrä voi kasvaa vielä neljällä, Blaszczak jatkoi.

Hänen mukaansa Puolaan perustetaan myös huoltovarikko Ukrainaan toimitettavien tankkien korjaamista varten.

– Näiden tankkien varaosat muodostavat haasteen: niiden tuottaminen lopetettiin kaksikymmentä vuotta sitten, mutta olemme valmiit aloittamaan sen uudelleen, yhteistyössä Saksan kanssa totta kai, Blaszczak vakuutti.

Viro sai Suomelta luvan toimittaa lisää haupitseja Ukrainaan

Valtioneuvosto on myöntänyt Virolle jälleenvientiluvan haupitsi-kenttätykkien viemiseksi Ukrainaan. Valtioneuvoston tänään tekemässä päätöksessä Viro on saanut Suomelta luvan myös ammusten viemiseen. Tykkien ja ammusten määrä ei ole julkista tietoa.

Viro tarvitsee Suomen luvan, koska kyse on aseista, joita maa on hankkinut Suomelta. Lupa tarvitaan myös Saksalta, jolta Suomi aikanaan hankki aseet.

Neuvotteleva virkamies Riikka Pitkänen puolustusministeriöstä kertoo STT:lle, että Suomella on Saksalta lupa sille, että Viro voi luovuttaa tykkejä Ukrainalle. Viro on toimittanut haupitseja Ukrainaan aiemminkin.