Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

CNN: Venäjä toimittaa Iranille Ukrainassa haltuunsa saamia länsimaalaisia aseita

Venäjä lähettää Ukrainassa haltuunsa saamia Yhdysvaltojen ja Naton toimittamia aseita ja kalustoa Iraniin, neljä asian tuntevaa lähdettä kertovat amerikkalaiskanava CNN:lle.

Iranin uskotaan pyrkivän takaisinmallintamaan saamansa asejärjestelmät omaan käyttöönsä.

Lähteiden mukaan Venäjä on kerännyt taistelukentiltä muun muassa olalta laukaistavia Javelin-panssarintorjuntaohjuksia ja Stinger-ilmatorjuntaohjuksia. Venäjä uskoo asetoimitusten ylläpitävän Iranin tukea Venäjän sotatoimille.

Yhdysvaltalaiset virkailijat eivät usko ongelman olevan laaja-alaista tai järjestelmällistä, ja Ukraina on ottanut tavaksi raportoida kaikista menettämistään toimitetuista aseista Yhdysvalloille. Virkailijoiden mukaan Venäjän asetoimituksia on kuitenkin hankala jäljittää.

Tiedossa ei ole, onko Iran onnistunut jäljittelemään nyt saamaansa länsimaista aseistusta, vaikkakin se on onnistunut jäljennöksissä aikaisemmin. Esimerkiksi Iranin asevoimien keskeinen Toophan-panssarintorjuntaohjus perustuu amerikkalaiseen 1970-luvulla kehitettyyn TOW-ohjukseen, ja Iran on myös onnistunut valmistamaan lennokin vuonna 2011 kehitetystä Sentinel-lennokista.