Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USA ja EU aloittavat neuvottelut sähköajoneuvojen akkumateriaalien vientiluvasta

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ovat sopineet aloittavansa neuvottelut siitä, että eurooppalaiset yritykset saisivat luvan viedä Yhdysvaltoihin sähköajoneuvojen akkumateriaaleja.

Biden ja von der Leyen tapasivat perjantaina Valkoisessa talossa Washingtonissa.

EU haluaa päästä mukaan Yhdysvaltojen uuteen vihreän talouden elvyttämisohjelmaan, jossa eurooppalaiset tuottajat saisivat viedä kriittisiä akkumateriaaleja Yhdysvaltoihin. Lisäksi EU toivoo eurooppalaisten yritysten saavan Yhdysvaltojen valtion tukia Bidenin allekirjoittaman suunnitelman mukaisesti.

Euroopassa on ollut keskustelua EU:n kilpailukyvystä Yhdysvaltojen vihreän elvytyspaketin takia. Yhdysvaltojen paketti sisältää yhdistelmän protektionistista sääntelyä ja noin 370 miljardin dollarin eli noin 347 miljardin euron arvosta tukiaisia, minkä on pelätty imevän kohtuuttomasti investointeja Euroopasta.

Samalla on oltu huolissaan siitä, että EU-taustaiset energia- ja autoyhtiöt joutuvat sulkemaan tai siirtämään toimintansa pois Yhdysvalloista.

Biden ja von der Leyen sanovat nyt tapaamisen jälkeen yhteisessä lausunnossaan, että Yhdysvaltojen ja EU:n aloitteet vihreän talouden edistämisiksi tulisi toimia rinnakkain. Molemmat osapuolet ryhtyvät toimiin välttääkseen häiriöt transatlanttisessa kaupankäynnissä ja investointien virrassa, lausunnossa sanotaan.

Osapuolet ilmoittivat pyrkivänsä aloittamaan neuvottelut välittömästi.

Bidenin ja von der Leyenin tapaamisen asialistalla oli lisäksi muun muassa lännen tuki Ukrainalle. Johtajat vakuuttivat jatkavansa tukeaan Ukrainalle.