Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talouden sopeutustoimista vain yritystukien karsiminen saa enemmistön tuen

Yritystukien karsiminen on ainoa julkisen talouden sopeutuskeino, jota enemmistö suomalaisista kannattaa. Asia ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiö Kaksin tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Yritystukien karsimisen hyväksyi kyselyssä sopeutuskeinoksi kolme viidesosaa vastaajista. Kaikkia muita ehdotettuja sopeutuskeinoja enemmistö vastusti.

Eniten kyselyssä vastustettiin eläkkeiden leikkaamista, lainanoton lisäämistä ja julkisten hyvinvointipalveluiden karsimista.

Myös eläkeiän korotusta, julkisten palvelupisteiden supistamista ja keskittämistä suurempiin yksiköihin, verotuksen kiristämistä sekä sosiaali- tai työttömyysetuuksien leikkaamista vastusti reilusti yli puolet vastaajista.

Kyselyyn vastasi tammikuussa noin 4 000 iältään 18–79-vuotiasta Suomessa asuvaa ihmistä. Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö Kantar TNS.

USU: Sote-palvelut jätettäisiin mieluiten rauhaan

Uutissuomalainen (USU) puolestaan kertoo, että suomalaiset jättäisivät julkisten menoleikkausten ulkopuolelle kaikkein mieluiten sote-palvelut, koulutuksen ja maanpuolustuksen.

Asia ilmenee Uutissuomalaisen teettämästä gallup-kyselystä, jossa kysyttiin, mistä kohteesta ei ainakaan saisi leikata, jos valtiontaloutta sopeutettaisiin julkisia menoja leikkaamalla.

Vajaa kolmannes vastaajista ilmoitti, että sote-palveluista ei saisi leikata. Koulutuksen taas rajaisi leikkausten ulkopuolelle joka viides vastaaja. Vajaa kuudesosa vastaajista ilmoitti, että ainakaan maanpuolustuksesta ei saisi leikata.

Neljänneksi ja viidenneksi eniten suomalaiset vastustivat kyselyssä poliisin ja Rajavartiolaitoksen sekä varhaiskasvatuksen säästöjä.

Kyselyyn vastasi helmikuun lopussa tuhat suomalaista. Kyselyn virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.