Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi taipui sanelurauhaan 83 vuotta sitten – maanantaina muistellaan talvisodan päättymistä

Talvisodan päättymisestä tulee maanantaina kuluneeksi 83 vuotta. Suomen ja Neuvostoliiton väliset sotatoimet loppuivat 13. maaliskuuta 1940 kello 11.00.

Sota oli alkanut 105 päivää aiemmin Neuvostoliiton aloitettua hyökkäyksen Suomeen koko itärajan pituudelta. Talvisodassa kaatui yli 25 000 suomalaista ja noin 43 000 haavoittui.

Suomi säilytti itsenäisyytensä, mutta niin kutsutun Moskovan rauhan ehdot olivat karut: Suomi joutui luovuttamaan Neuvostoliitolle muun muassa Suomenlahden ulkosaaret, Karjalankannaksen ja Laatokan Karjalan.

Rauhanneuvotteluihin osallistunut Juho Kusti Paasikivi totesi päiväkirjassaan, että "allekirjoitettu rauhansopimus sisälsi sen, mitä Kreml oli meille kaksi viikkoa aikaisemmin ilmoittanut. Sanelurauha."

Paasikivi työskenteli talvisodan aikana Risto Rytin hallituksessa salkuttomana ministerinä. Suomen tasavallan presidenttinä Paasikivi toimi 1946–1956.

Talvisodan päättymisen muistopäivää vietetään muun muassa seppeleenlaskuin sankarihaudoilla eri puolilla Suomea. Myös kirkonkelloja on soitettu aamupäivällä samaan kellonaikaan, kun sotiminen rintamilla loppui.