Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri SVB:n kaatumisesta: Haluamme varmistaa, etteivät ongelmat tartu niihin, jotka ovat terveitä

Yhdysvaltain valtiovarainministerin Janet Yellenin mukaan maan hallitus haluaa, etteivät kalifornialaisen Silicon Valley Bankin (SVB) ongelmat leviä. Hän kuitenkin sulki pois pankille annettavan pelastuspaketin.

Yellen sanoi televisiokanava CBS:n haastattelussa, että hallitus haluaa varmistaa, etteivät yhden pankin ongelmat tartu niihin, jotka ovat terveitä.

Yhdysvaltain pankkiviranomainen otti perjantaina Silicon Valley Bankin määräysvaltaansa sen jälkeen, kun pankki ajautui akuuttiin kassakriisiin. Pankki on suurin viranomaisten haltuun joutunut talletuspankki sitten vuoden 2008 finanssikriisin.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed pitää maanantaina kokouksen suljetuin ovin. Fed ei ole kertonut syytä kokoukselleen, mutta se ilmoitti kokouksesta pian sen jälkeen, kun SVB:n kerrottiin kaatuneen.

Talousuutistoimisto Bloombergin mukaan yhdysvaltalaiset sääntelyviranomaiset ovat lisäksi keskustelleet keinoista talletuspaon varalle.

"Ei systeemistä riskiä Britannian finanssijärjestelmälle"

Myös Britanniassa pohditaan pankin kaatumisen vaikutuksia. Britannian valtionvarainministeri Jeremy Hunt sanoo Sky Newsin haastattelussa keskustelleensa viikonloppuna maan pääministerin Rishi Sunakin ja Englannin keskuspankin pääjohtajan Andrew Baileyn kanssa.

Huntin mukaan he tekevät kaiken voitavansa tukeakseen yrityksiä, joihin pankin kaatuminen vaikuttaa. Hän sanoo, että Britannian teknologiasektori ja biotieteiden sektori ovat todellisessa vaarassa.

– Monet ihmiset eivät ole kuulleet Silicon Valley Bankista, mutta se sattuu huolehtimaan joidenkin lupaavimpien ja mielenkiintoisimpien yritysten rahoista, hän sanoo.

Hunt kertoo lisäksi Englannin keskuspankin johtajan tehneen hyvin selväksi, ettei pankin kaatumisesta aiheudu systeemistä riskiä Britannian finanssijärjestelmälle.

Silicon Valley Bank kriisiytyi vain parissa päivässä. Pankin osakeannista ja tappiokirjauksista huolestuneet asiakkaat alkoivat nopeasti nostaa talletuksiaan, ja SVB:n tilanne painoi perjantaina pankkien pörssikursseja Euroopassa asti.

Viranomaisten väliintulon jälkeen pankki suljettiin. Maanantaina Yhdysvaltain talletussuojan piirissä olevat asiakkaat saavat 250 000 dollarin (noin 236 000 euron) kattoon asti talletuksensa pankista. Talletussuoja nostettiin nykytasolle vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.