Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nokian Renkaiden vetäytyminen Venäjältä etenee – Venäjän hallituksen komissiolta heltisi lupa

Nokian Renkaiden vetäytyminen Venäjältä etenee. Yhtiö kertoo tiedotteessa, että Venäjän hallituksen ulkomaisia investointeja valvova komissio on myöntänyt PJSC Tatneftille luvan ostaa Nokian Renkaat Oyj:n Venäjän toiminnot.

Yhtiö on saanut asiasta tiedon PJSC Tatneftilta.

Sopimus Venäjän toimintojen myynnistä allekirjoitettiin lokakuussa, ja siitä on myös kerrottu aiemmin. Kauppa on kuitenkin odottanut Venäjän viranomaisten hyväksyntää.

Nokian Renkaat päätti vetäytyä Venäjältä maan aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa. Nokian Renkailla on ollut iso tehdas Pietarin lähellä.

Nokian Renkaiden mukaan kauppaan liittyy edelleen huomattavia epävarmuuksia, mukaan lukien kaupan aikataulu sekä kaupassa käytettävä maksupäivän valuuttakurssi.

Komission päätöksen mukaan kauppahinta on kokonaisuudessaan 23 050 miljoonaa ruplaa. Valuuttakurssina käytetään Venäjän keskuspankin kurssia päivänä, jolloin kauppahinta maksetaan. Jos kauppahinta olisi maksettu eilen, se olisi ollut 286 miljoonaa euroa.

Lokakuussa julkaistussa tiedotteessa kauppahinnan arvioitiin olevan noin 400 miljoonaa euroa. Tuolloin arvioitiin, että hintaan vaikuttavat muun muassa kassavarat ja käyttöpääoman määrä sekä valuuttakurssin muutokset.

Kaupan aikatauluun ja kaupassa käytettävään valuuttakurssiin liittyy yhtiön mukaan edelleen huomattavia epävarmuuksia. Kaupan lopullinen toteutuminen vaatii muun muassa päivitetyn taustojen tarkastuksen pakotejärjestelmän muutoksien takia sekä rahansiirron toteutumisen.

Nokian Renkaat julkaisi helmikuussa loppuvuoden 2022 tuloksensa. Oikaistu liikevoitto putosi loka-joulukuussa 13,5 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli ollut 88 miljoonaa euroa.

Liikevaihto laski vertailukelpoisilla valuutoilla laskettuna 22 prosenttia vuoden takaisesta ja oli 411,3 miljoonaa euroa. Yhtiö kertoi, että liikevaihdon supistuminen johtui toimituskyvyn heikkenemisestä henkilöautorenkaissa.

----

Uutista korjattu 14.3. kello 17.43: Jos kauppahinta olisi maksettu eilen maanantaina, se olisi ollut 286 miljoonaa euroa. Aiemmin uutisessa viitattiin virheellisesti tähän päivään.