Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän kerrotaan jälleen käyttäneen polttavia fosforiammuksia Itä-Ukrainassa

Uutistoimisto AFP:n toimittajat kertovat nähneensä tiistaina Venäjän ampuneen valkoista fosforia sisältäviä ammuksia asuttamattomalle alueelle Tshasiv Jarin kaupungin läheisyyteen Itä-Ukrainassa.

AFP:n mukaan kaksi ammusta ammuttiin iltapäivällä Tshasiv Jarin etelälaidalla sijaitsevalle Bahmutiin johtavalle tielle. Symbolisesti tärkeän Bahmutin ja sen ympäristön hallinnasta on taisteltu kuukausikaupalla.

Räjähtäessään ammukset tuottivat pieniä, palavia valkoisen fosforin palloja, jotka leijailivat maahan ja sytyttivät molemmin puolin tietä tuleen jalkapallokentän kokoisen alueen.

AFP ei ole saanut varmistettua, oliko alue Ukrainan asevoimien hallinnassa, mutta Ukrainan asevoimien valkoisella ristillä merkitty vihreä ajoneuvo oli parkkeerattu alueella sijaitsevalle polulle. Lähimmät ukrainalaiskodit olivat noin 200 metrin päässä palaneen alueen reunasta.

Valkoista fosforia sisältävät ammukset ovat polttoaseita, joiden käyttö siviilejä vastaan on kielletty, mutta niitä voidaan käyttää sotilaskohteita vastaan hyökätessä. Valkoinen fosfori ei ole kemiallinen ase, mutta sillä on rajuja vaikutuksia ihmisille.

Ukraina on useaan otteeseen sodan aikana syyttänyt Venäjän käyttäneen niitä myös siviilejä vastaan. Venäjä on kiistänyt syytökset.