Lapsilisän sisarus- ja yksinhuoltajakorotuksen poisto lisäisi köyhyyttä, arvioivat Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön Itlan ja Kelan tutkijat.
Valtiovarainministeriö (VM) esitti viime viikolla yhtenä mahdollisena säästökohteena lapsilisän sisarus- ja yksinhuoltajakorotuksen poistoa. VM:n mukaan muutoksilla voitaisiin karkeasti arvioiden saavuttaa noin 220 miljoonan euron säästöt sisältäen mahdolliset vaikutukset toimeentulotukeen. VM:n lista mahdollisista leikkauksista ei ole tarkoitettu sellaisenaan toteutettavaksi.
Itlan ja Kelan tutkijoiden arvion mukaan lapsilisän sisarus- ja yksinhuoltajakorotuksen poisto pudottaisi 13 000 lasta köyhyysrajan alapuolelle. Muutokset koskettaisivat pääasiassa yksinhuoltajakotitalouksia ja monilapsisia kotitalouksia, joilla on jo ennestään korkea köyhyysaste.
Toimeentulotuen käyttö kasvaisi
Itlan ja Kelan arvion mukaan ehdotetut säästötoimenpiteet todennäköisesti lisäisivät toimeentulotuen käyttöä lapsiperheissä. Toimeentulomenot kasvaisivat korkeintaan 50 miljoonaa euroa.
Mahdollisten muutosten arvioinnissa pitäisi tutkijoiden mukaan pohtia, onko lapsiperheiden lisääntyvä riippuvuus toimeentulotuesta toivottavaa. Tutkijat muistuttavat, että toimeentulotuen saamiseen liittyy usein kontrollia ja häpeää.
Itlan ja Kelan arviossa muistutetaan myös, että lapsilisämenot pienenevät joka tapauksessa tulevina vuosina, koska lapsia on yhä vähemmän. Lisäksi lapsilisää ei ole sidottu indekseihin, joten sen reaaliarvo on pudonnut ja putoaa.
Suomi on asettanut kansalliseksi tavoitteekseen vähentää köyhyys- tai syrjäytymisriskissä olevien määrää vuoteen 2030 mennessä 100 000 ihmisellä. Näistä kolmasosan tulee olla lapsia.
Itlan ja Kelan tutkijat kirjoittavat, että ehdotettujen säästöjen toteuttaminen veisi tavoitetta kauemmaksi. Tarvittaisiin siis muita toimenpiteitä kompensoimaan mahdollisten säästöjen takia kasvavaa köyhyysastetta.
Itla julkaisee perusteellisen raportin nykyisestä lapsilisäjärjestelmästä ja sen uudistusehdotuksista ensi viikolla.