Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Niinistö sai tuliaisiksi Erdoganilta lupauksen Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymisestä

Presidentti Sauli Niinistö sai perjantaina Turkin presidentiltä Recep Tayyip Erdoganilta mukavia tuliaisia kotimaahan vietäväksi kun Erdogan odotetusti kertoi Ankarassa, että Turkki on päättänyt aloittaa Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointiprosessin parlamentissa.

Erdogan sanoo toivovansa, että Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointi tapahtuu ennen Turkin toukokuisia vaaleja.

Sen sijaan Nato-ratifiointia koskevat keskustelut Ruotsin kanssa jatkuvat. Erdoganin mukaan Ruotsi ei ole ottanut myönteisiä askeleita terrorismista syytettyjen luovuttamiseksi.

– Koska he eivät antaneet Turkille näitä terroristeja, meidän ei ole mahdollista suhtautua Ruotsiin myönteisesti, Erdogan sanoi.

Erdogan sanoi, ettei Suomen kanssa ole samoja ongelmia.

– Koska samanlaisia mielenilmauksia (kuin Ruotsissa) ei ole ollut Suomessa, meidän täytyi erottaa Suomi Ruotsista, hän sanoi.

Niinistö sanoi Erdoganille, että Suomen Nato-jäsenyys ei ole täydellinen ilman Ruotsia. Hän sanoi haluavansa nähdä heinäkuussa pidettävässä Vilnan huippukokouksessa 32 jäsentä Natossa.

Presidentti korosti, ettei Turkin kanssa ole käyty "kovin merkityksellisiä kaupankäyntejä". Turkki oli Niinistön mukaan odottanut Suomelta viestiä siitä, että se haluaa edetä Natoon ilman Ruotsia. Tällaista tahtoa Suomi ei ole Niinistön mukaan ilmoittanut.

Niinistö ei ottanut kantaa tietoihin Unkarin aikeista

Alati akuuttiin kysymykseen siitä, koska Suomi voisi olla sotilasliiton jäsen, Niinistö vastasi niin, että kertoi vahvistavansa Nato-lait ensi viikon torstaina. Jäsenyys voisi olla selvä toukokuun alkupuolella, tai muussa tapauksessa tulee pidempi tauko asian edistymiseen, Niinistö arvioi.

Oman mausteensa Nato-neuvotteluihin toi perjantaina myös Unkari. Hallitsevan Fidesz-puolueen ryhmäjohtaja Mate Kocsis kertoi unkarinkielisessä Facebook-päivityksessään, että ryhmä tukee Suomen jäsenyyttä yksimielisesti ja parlamentti äänestää asiasta 27. maaliskuuta.

Fideszin parlamenttiryhmä tekee Ruotsin osalta päätöksen myöhemmin, mutta sitä ei kerrottu, milloin tämän voidaan odottaa tapahtuvan.

Myös Unkarin pääministeri Viktor Orban käväisi Turkissa torstaina ja keskusteli Erdoganin kanssa. Niinistön mukaan hän ei tavannut Orbania.

Presidentti ei halunnut ottaa tässä vaiheessa mitään kantaa siihen, miksi Unkari päätti erottaa Suomen ja Ruotsin hakemukset.

– Olemme kaikki tässä lehtitietojen varassa, Niinistö sanoi, mutta myönsi, että Unkarin päätös oli tullut hänelle yllätyksenä.

"Ei edes nappikauppaa"

Presidentti vakuutti myös, ettei Suomen Nato-jäsenyydestä käyty minkäänlaista kauppaa hänen Yhdysvaltojen-vierailunsa aikana.

– Ei edes nappikauppaa käyty, presidentti napautti.

Niinistön mukaan kaupankäynnille ei ollut tarvetta, koska Suomi täyttää kaikki Nato-jäsenyyden edellytykset.

– Sanaa F-16 en muista edes mainitun koko viikon aikana, Niinistö sanoi viitaten amerikkalaishävittäjiin.

Niinistöltä kysyttiin myös hänen henkilökohtaisista tunnelmistaan, kun Suomen Nato-prosessi alkaa olla loppusuoralla. Hän vastasi, että mitään erityistä hurraa-henkeä ei ole.

– Monia, joita tämä on askarruttanut, helpottaa. Me olemme hurrattavan päätöksemme tehneet viime keväänä.

– Silloin ajattelimme, että on puoliautomatiikkaa, että mennään eteenpäin, mutta ei ollutkaan.