Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntokauppojen määrä on pienentynyt kaikkialla Suomessa, käänne hinnoissa jyrkempi pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa

Asuntokauppojen määrä on pienentynyt kaikkialla Suomessa, vaikka käänne hinnoissa onkin ollut jyrkempi pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa.

Kasvukeskuksissa, kuten pääkaupunkiseudulla asuntojen hintojen lasku on ollut jonkin verran voimakkaampaa kuin koko Suomessa.

– Kokonaistilannekuva on samansuuntainen, vaikka vaihtelut pääkaupunkiseudulla ovat olleet hieman voimakkaampia kuin keskimäärin, sanoo OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Pääkaupunkiseudun suuremman hintavaihtelun takana on Heiskasen mukaan aiempi kehitys.

– Pääkaupunkiseudulla on rakennettu voimakkaammin, ja kysyntä on ollut vahvempaa.

Nyt kun kysyntä on hidastunut ja tarjonta reagoi hitaammin, niin hinnat myös tulevat nopeammin alaspäin.

Samaa sanoo Suomen Pankin neuvonantaja Hanna Putkuri pääkaupunkiseudun ja muiden suurten kaupunkien tilanteesta.

– Se, että käänne on ollut näillä alueilla voimakkaampi, voi liittyä juuri siihen, että asuntojen hinnat ovat aiemmin nousseet nopeammin ja asunnot ovat kalliimpia ja lainat suurempia kuin muualla Suomessa, Putkuri kertoo STT:lle.

Toisaalta asuntojen hinnat ovat yhä huomattavasti kalliimpia suurissa kaupungeissa.

Heiskasen mukaan asuntomarkkinoiden peruskehitys on ollut pitkällä aikavälillä erilaista kasvukeskusten ulkopuolella.

– Kehitys on ollut vakaata tai hinnoissa on saattanut olla jopa laskua kasvukeskusten ulkopuolella, sanoo Heiskanen.

Hintojen nousuvauhtia hillitään korkojen nostolla

Asuntojen kysyntä on notkahtanut, kun asuntolainojen korot ja muutkin arjen menot ovat nousseet nopean inflaation vuoksi.

Keskuspankit koittavat taltuttaa inflaatiota nostamalla ohjauskorkoja, jotka ohjaavat myös asuntolainojen korkoja.

Euroopan keskuspankki päätti torstaina nostaa ohjauskorkojaan aiemman suunnitelmansa mukaisesti 0,5 prosenttiyksiköllä huolimatta kansainvälisellä pankkisektorilla ilmenneestä epävarmuudesta.

12 kuukauden euriborissa on näkynyt viime aikoina rivakkaa liikettä sekä ylös että alas.

– Korkonäkymä on taas muuttunut huomattavasti epäselvemmäksi, kirjoitti Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich Twitterissä torstaina.

Myös asumisen kulut ovat kasvaneet.

Viime viikolla OP kertoi, että yleinen kustannusten ja korkojen nousu aiheuttavat keskimäärin noin 8–10 prosentin nousun taloyhtiöiden hoitovastikkeisiin.

Asuntoja edelleen rakenteilla paljon

Tällä hetkellä asuntoja on kosolti tarjolla. Tilastojen ja markkinatietojen mukaan asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet.

– Kun asuntokauppojen määrä on pienentynyt, niin myyntiin on voinut kertyä aiempaa enemmän asuntoja, sanoo Hanna Putkuri.

Asuntoja on edelleen rakenteilla varsin paljon talouden ja asuntomarkkinoiden heikkoon suhdannetilanteeseen nähden.

Putkurin mukaan toistaiseksi ei ole vielä merkkejä siitä, että asuntokauppa olisi merkittävästi vilkastumassa.

– Taloudessa on edelleen paljon epävarmuutta ja kuluttajien luottamus talouteen on heikolla tasolla, eli moni mahdollinen asunnon ostaja on vielä odottavalla kannalla, Putkuri sanoo.

Tällä hetkellä ollaan varovaisia tekemään suuria hankintoja.

Asuntokauppa vilkastuu yleensä kevättä kohti. Helmikuussa tehtiin enemmän asuntokauppoja kuin tammikuussa, mutta määrä oli Putkurin mukaan yhä selvästi tavallista pienempi.