Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Medvedev uhkasi Putinista pidätysmääräyksen antanutta ICC:tä ohjusiskulla – "Katsokaa huolellisesti taivasta"

Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja ja maan entinen presidentti Dmitri Medvedev uhkasi maanantaina ohjusiskulla Kansainvälistä rikostuomioistuinta ICC:tä.

Medvedevin kommenteista kertoi muun muassa ukrainalainen The Kyiv Independent.

– On täysin mahdollista kuvitella skenaario, jossa Pohjanmerellä oleva venäläinen alus voisi iskeä strategisesti Haagin oikeustaloon hypersoonisella Onyx (risteily)ohjuksella, Medvedev kirjoitti.

Hän varoitti Kansainvälisen rikostuomioistuimen tuomareita "katsomaan huolellisesti taivasta" sekä kutsui Haagin tuomioistuinta "paskaksi".

Medvedevin kommenteista kertoi Suomessa ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Venäjän viranomaiset kertoivat maanantaina aloittaneensa esitutkinnan ICC:n syyttäjän Karim Khanin ja useiden muiden ICC:n tuomarien toiminnasta. Tuomioistuin antoi perjantaina pidätysmääräyksen Venäjän presidentistä Vladimir Putinista.

Pidätysmääräyksen syynä oli ukrainalaisten lasten laiton siirtäminen Venäjän miehittämiltä Ukrainan alueilta Venäjälle, mikä on sotarikos. Putinin lisäksi pidätysmääräys annettiin perjantaina Venäjän lapsiasiavaltuutetusta Marija Lvova-Belovasta.

Khaniin kohdistuvat epäilyt koskevat venäläisviranomaisten mukaan "rikossyytteiden nostamista viattomaksi tiedettyä henkilöä kohtaan sekä hyökkäyksen valmistelusta sellaista henkilöä kohtaan, joka nauttii kansainvälistä suojelua".

Hollannin Haagissa sijaitseva ICC käsittelee sellaisia sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan, joita maat itse eivät voi tai halua käsitellä.

Venäjä ei ole ICC:n jäsen eikä tunnusta tuomioistuimen toimivaltaa. Venäjä kommentoi taannoin, että pidätysmääräys on merkityksetön. Medvedev vertasi sitä vessapaperiin.