Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtapuolue vei yli puolet Kazakstanin ennenaikaisten vaalien äänistä – vaaleissa oli hyviä mutta riittämättömiä uudistuksia, katsoo Etyj

Kazakstanissa maata johtava puolue Amanat on vaaliviranomaisten mukaan saanut lähes 54 prosenttia ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa annetuista äänistä. Toiseksi sijoittuneen puolueen äänisaalis on vajaat 11 prosenttia.

Parlamentin alahuoneeseen on tämän hetken tietojen perusteella menossa kuusi puoluetta, eli puolueiden määrä kaksinkertaistuu aiemmasta. Paikkojen jakautumisesta puolueiden kesken ei ole vielä tietoa.

Vaalien äänestysprosentin on kerrottu olleen hieman yli 54.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö on arvostellut vaaleja monelta osin mutta myös kehunut uudistuksia, joita vaaleissa oli otettu käyttöön. Etyj kuitenkin vaatii laajempia muutoksia, jotta vaaleja voidaan järjestää demokraattisesti.

Kazakstanin presidentti Kasym-Zhomart Tokajev hajotti maan parlamentin alahuoneen tammikuussa ja määräsi ennenaikaiset vaalit. Tokajev sanoi tuolloin toivovansa vaalien antavan uutta vauhtia luonnonvaroiltaan rikkaan maan nykyaikaistamiselle.

Tokajev vei voiton loppuvuodesta järjestetyissä presidentinvaaleissa, jotka myös olivat ennenaikaiset. Hän ilmoitti hakevansa presidentinvaaleilla kansalta mandaattia vallalleen alkuvuoden 2022 veristen mielenosoitusten jälkeen. Polttoaineiden hinnannoususta alkaneissa mielenilmauksissa kuoli virallisten lukujen mukaan yli 230 ihmistä.

Äänestyspäivänä sääntöjen vastaisia menettelyjä

Uudistusten myötä reilut kaksi kolmasosaa parlamentin jäsenistä valitaan suhteellisella vaalitavalla ja loput yksinkertaisella äänienemmistöllä. Valituksi tulemiseen vaadittavaa vähimmäisäänimäärää on laskettu.

Valtapuolueiden ulkopuolisten riippumattomien ehdokkaiden sallittiin ensi kertaa 20 vuoteen asettua ehdolle, ja lisäksi alahuoneeseen määrättiin kiintiöt esimerkiksi naisille, nuorille ja vammaisille.

Etyj huomauttaa raportissaan, että perustuslaillisten vapauksien harjoittamista on edelleen osin rajoitettu ja jotkin poliittiset ryhmät eivät edelleenkään voi osallistua vaaleihin poliittisina puolueina. Vaikka tarkkailijat pitävät itse äänestystä sujuvasti järjestettynä, toiminnassa havaittiin myös merkittäviä sääntöjen vastaisia menettelyitä.

Lisäksi Etyj painottaa, että suosituksia rauhanomaiseen kokoontumiseen sekä itseilmaisun ja median vapauteen liittyviä suosituksia ei ole edelleenkään toteutettu.