Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Veturinkuljettajien lakko jatkuu toista päivää, Kiinan presidentin Venäjän-vierailussa on virallisten keskustelujen vuoro, Pariisissa yli 100 ihmistä otettu kiinni

Veturinkuljettajien lakko jatkuu tänään toista päivää. Työriidan sovitteluun palataan vasta huomenna keskiviikkona, mutta jo sitä ennen ratkaisua etsitään osapuolten kesken.

Maanantaina lakon vaikutukset jäivät liikenteessä vähäisemmiksi kuin oli pahimmillaan ennakoitu. Busseihin syntyi paikoitellen ruuhkia, mutta tieliikenteen määrät pysyivät liki normaaleina, eivätkä esimerkiksi kotimaan lentoliikenteen koneet ruuhkautuneet.

Haapajärvellä yksi ihminen kuoli henkilöauton ja rekan kolarissa

Pohjois-Pohjanmaalla Haapajärvellä on tapahtunut henkilöauton ja elintarvikkeita kuljettaneen täysperävaunurekan kolari. Onnettomuudessa on kuollut henkilöautoa ajanut noin 50-vuotias mies, kertoo Oulun poliisi.

Onnettomuuden vuoksi valtatie 27 oli kokonaan poikki liikenteeltä useiden tuntien ajan. Fintrafficin tieliikennekeskus kertoi puoli kuuden aikaan liikenteen palautuneen onnettomuuspaikalla normaaliksi.

Poliisin mukaan henkilöauto oli ajautunut tuntemattomasta syystä rekan keulaan.

Rekka ajautui kolarissa tielle poikittain, Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Joose Veteläinen kertoi aiemmin STT:lle.

Hälytys onnettomuudesta tuli noin kello 1 yöllä. Poliisi tutkii onnettomuutta.

Biden poistaa turvaluokituksen tiedustelupalvelun asiakirjoilta, jotka koskevat koronapandemian alkuperää

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden allekirjoitti lain, joka edellyttää turvaluokituksen poistamista tiedustelupalvelun asiakirjoilta, jotka koskevat koronapandemian alkuperää.

Lain ajatuksena on tuoda julkisuuteen tietoja mahdollisista yhteyksistä koronapandemian alkamisen ja Kiinan Wuhanissa sijaitsevan laboratorion välillä.

Biden sanoi lausunnossa, että koronapandemian alkulähteille on päästävä, mikä sisältää mahdolliset yhteydet Wuhanin virologian instituuttiin.

Presidentin mukaan uuden lain myötä hänen hallintonsa poistaa turvaluokituksia ja jakaa asiasta niin paljon tietoa kuin on mahdollista. (Lähde: AFP)

Kiinan presidentin Venäjän-vierailussa on virallisten keskustelujen vuoro

Kiinan presidentti Xi Jinping ja Venäjän presidentti Vladimir Putin aloittavat tänään Xin vierailun virallisen osuuden. Xin kolmepäiväinen vierailu alkoi eilen epävirallisella keskustelulla, jota käytiin venäläismedian mukaan neljän ja puolen tunnin ajan.

Yksi keskustelunaiheista tulee olemaan Kiinan helmikuussa sodan vuosipäivänä julkaisema, ristiriitaisen vastaanoton saanut 12-kohtainen suunnitelma Ukrainan sodan päättämiseksi.

Sekä Putin että Xi ylistivät eilen maiden läheisiä välejä, ja Putin sanoi mailla olevan monia yhteisiä intressejä. (Lähde: AFP)

Jo viides osavaltio Yhdysvalloissa aikoo sallia teloituksen ampumalla

Yhdysvalloissa Idahon osavaltiossa hyväksyttiin laki, joka sallisi kuolemaantuomittujen teloitukset ampumalla.

Ampuminen sallittaisiin tilanteissa, joissa tappavaa ruisketta ei olisi saatavilla.

Läntisen osavaltion senaatti hyväksyi maanantaina lain, joka vaatii vielä osavaltion kuvernöörin allekirjoituksen.

Kuolemanrangaistuksen tiedotuskeskuksen mukaan konservatiivinen Idaho olisi jo viides Yhdysvaltain osavaltio, joka ottaisi lain käyttöön.

Ihmisoikeusjärjestö ACLU tuomitsi lain etenemisen tuoreeltaan ja kutsui sitä kauhistuttavaksi. (Lähde: AFP)

Pariisissa yli 100 ihmistä otettu kiinni hallituksenvastaisissa mielenosoituksissa

Ranskassa mielenosoittajat lähtivät spontaanisti kaduille myöhään maanantai-iltana, sen jälkeen kun Emmanuel Macronin hallitus selvisi kahdesta epäluottamuslauseäänestyksestä.

Pelkästään Pariisissa 101 ihmistä on otettu kiinni mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen välisissä yhteenotoissa, poliisi sanoi.

Uutistoimisto AFP:n toimittajien mukaan jotkut mielenosoittajat sytyttivät roskakasoja tuleen ja ottivat yhteen poliisin kanssa. Poliisi vastasi tyhjentämällä joitakin alueita kyynelkaasulla.

Vastaavia tapahtumia on raportoitu myös muissa Ranskan kaupungeissa kuten Dijonissa ja Strasbourgissa. (Lähde: AFP)

New Yorkissa pörssi päätyi plussalle, First Republic Bankin osake romahti

New Yorkin pörssi sulkeutui maanantaina plussalla, samalla kun vaikeuksiin ajautuneen First Republic Bankin osake putosi yli 47 prosenttia.

Teollisuusindeksi Dow Jones nousi 1,2 prosenttia ja laaja-alainen S&P 500 päätyi 0,9 prosenttia plussalle. Teknologiapainotteinen Nasdaq oli 0,4 prosenttia nousussa.

First Republic Bankin osakkeen rajun laskun takana on luottoluokittaja S&P:n sunnuntainen ilmoitus pudottaa pankin luottoluokitusta BB+-tasolta B+-luokkaan.

Useat yhdysvaltalaispankit sopivat viime viikolla yli 30 miljardin pelastuspaketista First Republic Bankille. (Lähde: AFP)

Florida voitti Detroitin vieraissa, Barkov ja Luostarinen pisteille

Jääkiekon NHL:ssä Florida Panthers on voittanut Detroit Red Wingsin vieraskaukalossa maalein 5–2. Floridan ykkösnimi oli Matthew Tkachuk, joka teki ottelussa maalin ja syötti kaksi osumaa.

Floridan suomalaisista Aleksander Barkov ja Eetu Luostarinen pääsivät tilastoihin syöttämällä maalin. Barkovilla on nyt tältä kasassa pisteet 18+43. Luostarisen tehot ovat 16+22.

Ottelu oli vaikea erityisesti Detroitin puolustajalle Olli Määtälle, joka oli jäällä jokaisen Floridan maalin aikana. Detroitin maalivahti Ville Husso torjui ottelussa 20 kertaa.

Ilman selkävaivaista Lauri Markkasta pelanneelle Utahille iso voitto Sacramentosta

Utah Jazz on voittanut koripallon NBA:ssa Sacramento Kingsin pistein 128–120. Voitto oli Utahille iso, sillä joukkue taistelee kiivaasti paikasta 10 parhaan joukkoon ja pudotuspelikarsintoihin, kun runkosarjaa on pelaamatta 11 kierrosta.

Utah pelasi ottelun ilman suomalaista ykköspelaajaansa Lauri Markkasta, joka oli sivussa selkävaivaisena. Markkasen oltua sivussa Utahin paras pisteidentekijä oli Ochai Agbaji, joka heitti 27 pistettä.

Sacramento kuuluu läntisen konferenssin kärkipään joukkueisiin, mikä nostaa voiton arvoa.

Utah voitti edellisessä ottelussa itäisen konferenssin kärkijoukkueisiin kuuluvan Boston Celticsin.