Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jens Stoltenberg uskoo Suomen olevan Naton jäsen ennen Turkin vaaleja ja Ruotsin "niin pian kuin mahdollista"

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg uskoo Suomen olevan Naton jäsen vielä ennen Turkin vaaleja. Ruotsin osalta Stoltenberg ei halunnut puhua päivämääristä, mutta kertoi asian olevan hänen kärkiprioriteettinsa.

Turkin presidentin- ja parlamenttivaalit on määrä pitää 14. toukokuuta.

Stoltenberg kommentoi asiaa Naton päämajassa, jossa hän piti tiedotustilaisuuden Naton viime vuoden vuosikertomuksen julkistuksen yhteydessä.

Aiemmin Stoltenberg on puhunut sen puolesta, että Suomi ja Ruotsi olisivat Naton jäseniä ennen heinäkuun Vilnan huippukokousta. Stoltenbergilta kysyttiin myös tiistaina arviota siitä, voiko Ruotsin jäsenyys toteutua ennen Vilnan kokousta. Ainoa Stoltenbergin mainitsema aikamääre oli kuitenkin "niin pian kuin mahdollista".

Pääsihteeri sanoi puhuneensa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa viimeksi perjantaina, jolloin sovittiin jälleen myös tapaamisten jatkosta.

Stoltenberg myös jälleen kerran muistutti, että toistaiseksi kyse on yhä kaikkien aikojen nopeimmasta ratifiointiprosessista. Hän myös sanoi, että maiden integroituminen Naton rakenteisiin vie joka tapauksessa aikaa.

– Tämä integrointiprosessi etenee ja ei ole viivästynyt ratifiointiprosessin takia, hän sanoi.

Stoltenberg kehui Suomen ja Ruotsin asevoimien kyvykkyyksiä ja totesi maiden vahvistavan Natoa. Niin ikään hän nosti esille ahkeran yhteisen harjoitustoiminnan.

Stoltenberg korosti maiden merkitystä pohjoiselle alueelle, koko Natolle ja Baltian maille.

– Jos katsotaan karttaa, näemme, että Baltian alueen suojaamisen toteuttaminen tulee olemaan hyvin erilaista ja Nato on paljon paremmassa asemassa siinä Suomen ja Ruotsin ollessa mukana, hän sanoi.