Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyi vieraili etulinjan taisteluiden lähellä Itä-Ukrainassa – Brittitiedustelu: Venäjän hyökkäys Bahmutissa saattaa olla menettämässä vauhtiaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo vierailleensa tänään armeijan tukikohdissa Itä-Ukrainassa lähellä Bahmutia. Zelenskyi kertoi vierailusta sosiaalisessa mediassa.

Julkaisussaan Zelenskyi kertoi kätelleensä ja palkinneensa sotilaita ja kiittäneensä heitä Ukrainan itsenäisyyden suojelemisesta.

Bahmutin ja sen ympäristön hallinnasta on taisteltu kuukausikaupalla. Pitkät taistelut ovat tehneet kaupungista symbolisesti merkittävän.

Hetkeä ennen kuin Zelenskyi ilmoitti vierailustaan etulinjan lähellä, Venäjän ilmaisku osui Zaporizhzhjan kaupungissa sijaitsevaan asuinrakennukseen. Iskussa kuoli ainakin yksi ihminen ja ainakin 32 loukkaantui.

Britannian puolustusministeriön keskiviikkoisessa tiedustelukatsauksessa kerrottiin Ukrainan joukkojen aloittaneen viime päivinä paikallisen vastahyökkäyksen Bahmutin kaupungin länsipuolella. Hyökkäyksen arvioidaan vähentävän Ukrainan huoltoreittiin kohdistuvaa painetta.

Taistelut kaupungin keskustan ympärillä ovat jatkuneet. Brittiarvion mukaan Ukrainan joukot ovat edelleen vaarassa joutua Venäjän saartamiksi.

Tiedusteluraportin mukaan on kuitenkin realistinen mahdollisuus, että Venäjän hyökkäys Bahmutissa on menettämässä saamaansa vähäistä vauhtia. Osittain syynä olisi se, että joitain Venäjän yksiköitä on siirretty muille alueille.

Seitsemän kuoli lukioon kohdistuneessa lennokki-iskussa

Kiovan alueelle tehdyn Venäjän lennokki-iskun kuolonuhrien määrä on noussut seitsemään, paikallisviranomaiset kertoivat keskiviikkona uutiskanava CNN:n mukaan. Lisäksi ainakin yhdeksän loukkaantui iskussa.

Paikallisen poliisipäällikön mukaan poliisi ja pelastustyöntekijät evakuoivat yli 200 ihmistä iskun jälkeen.

Pelastusviranomaisten mukaan tiistai-iltainen isku kohdistui lukioon, joka sijaitsee noin 80 kilometriä Kiovasta etelään. Iskun kerrottiin vaurioittaneen opiskelija-asuntoja sekä opiskeluun käytettyä rakennusta. Iskun kerrottiin aiheuttaneen myös tulipalon, joka saatiin sammutettua varhain aamulla.

Myös paikalle hälytetyn ambulanssin kuljettaja kuoli iskussa.

Ukrainan ilmavoimat sanoi Venäjän hyökänneen yöllä kaikkiaan 21 iranilaisella lennokilla, joista 16 onnistuttiin ampumaan alas.

Venäjän merivoimat puolestaan kertoi torjuneensa varhain keskiviikkona Sevastopolin satamaan kohdistuneen lennokkihyökkäyksen Krimin niemimaalla. Alueen kuvernööri Mihail Razvozhajev kertoi viestipalvelu Telegramissa, että yhteensä kolme kohdetta tuhottiin.

Väitetty lennokkihyökkäys tehtiin vain muutama päivä sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili Krimin niemimaalla juhlistamassa sen miehittämisen yhdeksänvuotispäivää.

Yhdysvallat ei pidä Kiinaa puolueettomana rauhanvälittäjänä Ukrainan sodassa

Yhdysvallat ei pidä Kiinaa puolueettomana rauhanvälittäjänä Ukrainan sodassa, sanoo Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby.

Kirbyn mukaan Kiina on esimerkiksi pidättäytynyt kritisoimasta Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Lisäksi Kiina on jatkanut öljyn ostamista Venäjältä samaan aikaan, kun länsimaat ovat asettaneet pakotteita Venäjän energiateollisuudelle köyhdyttääkseen Venäjän sotakassaa.

Lisäksi Kirby sanoi Kiinan toistavan Venäjän propagandaa, jonka mukaan Venäjä oli oikeutettu hyökkäämään Ukrainaan, koska länsimaat tukivat Ukrainaa ja Venäjä koki tämän uhakseen.

Kiina julkaisi helmikuussa 12-kohtaisen suunnitelman Ukrainan sodan päättämiseksi. Se on saanut kritiikkiä länsimailta, kun Venäjä on puolestaan kehunut suunnitelmaa.

Kirby vakuutti, että Yhdysvallat haluaa jatkaa yhteydenpitoa Kiinan kanssa. Hän lisäsi, ettei ole tietoinen Kiinan antaneen Venäjälle sotilaallista apua.

Yhdysvallat on sanonut Kiinan harkitsevan Venäjän aseellista tukemista, minkä Kiina on jyrkästi kiistänyt.

Kiinan presidentti Xi Jinping tapasi Venäjän presidentti Putinin maanantaina ja tiistaina Moskovassa. Kaksipäiväisen tapaamisen yhteydessä presidentit allekirjoittivat tiistaina sopimuksen, jonka kerrotaan tuovan maiden välisen yhteistyön "uudelle aikakaudelle".

- - - - -

Lähteenä myös AFP.