Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Siivoojien ja kiinteistönhoitajien laaja lakko alkoi – "Roskikset voivat täyttyä ja saniteettitiloista paperit loppua"

Siivoojien ja kiinteistönhoitajien laaja lakko on alkanut. Lakko alkoi puoliltaöin ja kestää kaksi vuorokautta.

Lakon piirissä on noin 25 000 työntekijää 16 yrityksessä. Lakko koskee kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen alaisia töitä muun muassa ISS Palvelut Oy:ssä, Kotikatu Oy:ssä, RTK-Palvelu Oy:ssä sekä SOL Palvelut Oy:ssä.

Kohteita, joissa yritykset huolehtivat siivouksesta ja kiinteistöhuollosta, on PAMin mukaan tuhansia.

Lakko vaikuttaa laajaan kirjoon erilaisia toimialoja ja -paikkoja eri puolilla Suomea. Lakko koskettaa esimerkiksi kauppoja, toimistoja ja virastoja, julkista liikennettä, teollisuuslaitoksia sekä hotelleja. Lisäksi lakko vaikuttaa muun muassa taloyhtiöiden huoltotöihin sekä kotisiivoukseen.

Vaikutuksia roskisten tyhjentämiseen, lumitöihin

ISS Palveluista kerrotaan STT:lle, että yksittäiselle kuluttajalle lyhytaikainen lakko ei välttämättä suuresti näy.

– Näkyvimmät vaikutukset ovat siinä, että roskikset voivat täyttyä ja saniteettitiloista paperit loppua erityisesti kovan kulutuksen paikoissa, kuten majoitusliikkeissä, kouluissa sekä kauppakeskuksissa, ISS:n liiketoimintajohtaja Eeva-Riitta Tuominen kertoo STT:lle sähköpostitse.

– Tämän lisäksi joissakin korkean hygieniatason kohteissa siivouksen puuttuminen voi tarkoittaa kiinteistön tai laitoksen sulkemista joko osittain tai kokonaan, esimerkkinä uimahallit, Tuominen jatkaa.

Lisäksi näin talviaikana lumityöt voivat Tuomisen mukaan jäädä joissain kiinteistöissä tekemättä ja kadut hiekoittamatta.

Sovittelu jatkuu ensi viikolla

Lakon ulkopuolelle on rajattu erikoissairaanhoidon kirurgisiin toimenpiteisiin liittyvät siivoustyöt, elintarviketeollisuuden toimipaikat, joissa on eläinten teurastustoimia sekä ydinvoimaloiden siivous- ja kiinteistöhuoltotyöt.

Lakko ei koske hätätyötä eikä tehtäviä, joissa se vaarantaisi yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja tai aiheuttaisi yleiselle edulle huomattavaa vahinkoa. Työnantajien on tullut hakea näiden osalta erillistä poikkeuslupaa PAMista. Sen mukaan lupia on myönnetty joitakin kymmeniä.

Lakon alkaminen varmistui keskiviikkona, kun Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Kiinteistötyönantajat eivät päässeet työriidassa sopuun viime hetken neuvotteluissaan iltapäivällä.

PAM oli jo aiemmin keskiviikkona hylännyt valtakunnansovittelijan riidan osapuolille tekemän sovintoehdotuksen. Työnantajapuoli olisi hyväksynyt sen.

PAM on antanut lakkovaroituksen myös ensi viikolle. Lakko alkaisi ensi viikon torstaina ja kestäisi kolme vuorokautta. Lakon piiriin kuuluisi noin 27  000 työntekijää 18 yrityksessä. Ensimmäinen, pienempi lakko oli viime viikolla.

Kiinteistöpalvelualan työriidan sovittelu jatkuu maanantaina.